Estetica arhitecturii egiptene

Trimis la data: 2015-09-03 Materia: Arte plastice Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Olivia_T Dimensiune: 987kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In arhitectura Egiptului antic , cel dintai si cel mai raspandit program a fost cel al locuintei , sursa dezvoltarii oricarei arhitecturi monumentale. Arhitectura perioadei predinastice , influentata de traditii sumeriene , a transmis arhitecturii regatului timpuriu zidurile intarite cu rezalite , procedeu derivat , sub aspect plastic, din constructii executate din materiale vegetale.

Arhitectura monumentala a Egiptului se naste odata cu constituirea statului despotic, sub impulsul credintei privind viata de dincolo de mormant, programul funerar devenind programul domiunant al arhitecturii regatelor timpurii si vechi. Ca si suveranii celor doua regate, faraonii primelor dinastii au avut cate doua morminte: un mormant fals (cenotaf) in forma de tumulus, in Egiptul de Sus la Abydos si un mormant locuinta , in Egiptul de Jos la Saqqara.

Odata cu constituirea regatului nou, in arhitectura funerara se renunta la piramida in favoarea unor morminte rupestre sapate in preajma capitalei Teba, in Valea Regilor. De asemenea , se produce despartirea intre mormant si tmplul de cult funerar, templul devenind programul dominant al arhitecturii monumentale, fapt explicabil prin prevalenta pe care o castiga casta preotilor in raport cu faraonul.
In cadrul sintezei arhitecturii cu artele plastice, sculptura monumentala indeplineste o functie estetica speciala sporind atractivitatea imaginii si imbogatind continutul mesajului acesteia.

a) despartirea dintre mormant si templul de cult funerar
- mormintele faraonilor din Valea Regilor
- templul , programul conducator al arhitecturii monumentale (Templul zeului Amun, templul de la Luxor, templul de laTell el-Amarna, templul de la Abydos, templul rupestru
de la Abu-Simbel etc.)

Contrar dezvoltarii procesului de insusire a proprietatilor pietrei , in arhitectura regatului nou se manifesta tendinta de accentuare a predominantei masei construite asupra spatiului liber prin supradimensionarea elementelor de sustinere si ingreunare a proportiilor. Raportul intre inaltime si baza coloanelor ajunge de la 6-7 (la Abu Sir) la 3,5-4 diametre (la Medinet Habu), iar raportul dintre inaltimile capitelurilor si a cololanelor de la AOe (la Abu Sir) la Aoe (la Dendera)

1.7 Arhitectura regatului tarziu (715 -30i.e.n) si a perioadei dominatiei romane (30 i.e.n. - sec.II e.n)
In cursul istoriei arhitecturii regatelor egiptene nou si tarziu este adusa la desavarsire sinteza artelor conturata inca in timpul regatelor vechi si de mijloc. Reliefurile incizate sau excizate si apoi pictate , sculptura rotunda potenteaza posibilitatile de expresie ale imaginilor arhitecturale sporindu-le caracterul simbolic si cel narativ. Datorita materialelor durabile folosite, elaborarea sintezei artelor , prezenta de altfel si in arhitectura lumii egeene si in cele din Asia Anterioara, constitue una dintre contributiile remarcabile ale arhitecturii egiptene la dezvoltarea arhitecturii universale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.