Estetica expresionismului

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 96
Autor: Sofia Luca
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am aratat care este dificultatea resimtita de catre toti cercetatorii fenomenului de a da o definitie unica acestei ample manifestari spirituale, dificultatea de a aproxima o paradigma, un model abstract al expresionismului care sa sublinieze diferentele acestuia fata de curentele pe care le continua si felul in care se diferentiaza, totusi, de acestea, sau de cele contemporane lui: simbolism, neoromantism, dadaism, supra - realism, futurism, cubism, fovism, etc
Am aratat ca expresionismul a fost resimtit, mai ales ca o reactie impotriva impresionismului, naturalismului si realismului, ca anul sau de nastere este considerat, aproape cvasi-unanim, a fi anul 1910, iar cauzele social-istorice care au dus la aparitia expresionismului in Germania wilhemiana raman "crizele", "spaimele" "viziunile", "idealurile" si "luptele" tinerei generatii de creatori germani din acea epoca de inceput de secol.

Am pus in paralel cele doua directii importante care sunt identificate in modul de manifestare a artistilor si esteticienilor expresionistii: una in care se regasesc "vizionarii amurgului" de tipul Jakob von Hoddis, Georg Trakl, Alfred Lichtenstein, Georg Heym, etc. si cealalta cu expresionistii pacifisti-umanitaristi sau activisti unde-i putem cita pe un Franz Werfel, Kurt Heynicke, Ernst Toller, Yvan Goll, Paul Zech, Johannes R. Becher, etc.

Am evidentiat si influentele pe care expresionismul insusi le-a avut de primit din partea culturii si artei universale, cu deosebire a celei franceze (Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Maeterlinck, Verhaeren, etc), dar si engleze (Francis Jammes), italiene(Marinetti), ruse (Alexandr Tairov, Vsevolod Meyerhold, Dostoievski) sau transoceanice (prin Walt Whitman, autorul Firelor de iarba, de exemplu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.