Estetica si teoria spectacolului de teatru

Trimis la data: 2010-08-26 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Trica miruna Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Programele scolare pentru clasele a IX-a si a X-a, documente reglatoare componente ale curriculumului national au fost elaborate in conformitate cu:asumarea de catre Romania a Planului detaliat de lucru asupra obiectivelor sistemelor educationale si de formare profesionala din Europa, ratificat de Consiliul European de la Barcelona, in 2002, si a Declaratiei ministrilor europeni ai educatiei si formarii profesionale si a Comisiei Europene cu privire la consolidarea cooperarii europene in formarea profesionala - "Declaratia de la Copenhaga", convenita la Copenhaga in 2002;

Disciplina Estetica si teoria spectacolului de teatru se studiaza in cadrul curriculum-ului diferentiat, profilul artistic, specializarea "Arta actorului", fiindu-i alocata o ora/saptamana, la clasele a IX-a si a X-a.Scopul acestei discipline este familiarizarea elevilor cu notiunile, conceptele si problematica de ordin teoretic, proprii artei spectacolului de teatru. Elevii vor percepe astfel mai usor existenta teatrului ca fenomen psiho-socio-estetic, de o mare complexitate, caruia ii da viata fiinta umana, de mii de ani, din dorinta de comunicare si de exprimare de sine.

Este, de asemenea, foarte important ca elevul care se formeaza intr-o scoala de profil artistic sa inteleaga ca arta teatrala raspunde unor principii ale esteticii.Estetica, in general, se raporteaza la sensibilitatea umana, la disponibilitatile acesteia de a recepta realitatea prin gandire si prin experienta, prin atitudini si activitati de creatie (muzica, dans, teatru, pictura, literatura etc.), menite sa puna in valoare relatiile dintre om si natura, nevoia omului de echilibru in cadrul acestor relatii, nevoia de stabilitate, de ordine, de moralitate, de frumos, de bine etc.

Disciplina Estetica si teoria spectacolului afirma, in primul rand, ideea de teatru ca arta a spectacolului, cuprinzand aspectele esteticii, poeticile, toate manifestarile spectacolului teatral (formele spectacolului de teatru popular si cult, teatrul european si extraeuropean, mimul, pantomima, teatrul de "balci", teatrul muzical, opera, opereta etc.). Relatia public-spectacol se refera la modificarile si la transformarile spectacolului de teatru, in functie de spectatori, de conceptia lor de viata, de locul ocupat in universul lor spiritual, cat si la impactul spectacolului asupra fiintei umane.

Studiul acestei discipline presupune, pe de o parte, elemente de natura estetica, functionale in aria spectaculara, iar pe de alta parte, fundamentarea teoretica, conceptuala, a formelor spectacolului de teatru, prezentate intr-o organizare tematica si cronologica, raportata la diferite perioade istorico-stilistice reprezentative. Aceasta nu presupune abordarea strict cronologica a fenomenului teatral (acest rol avandul disciplina istoria teatrului), ci integrarea spectacolului de teatru, ca forma artistica de manifestare a societatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.