Estimarea amenintarilor globale pentru natura si mediu

Trimis la data: 2015-04-26 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Oreste_L Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raportul se refera la sensibilitatea, adaptabilitatea si vulnerabilitatea sistemelor ecologice si economice:
-schimbarile climatice determinate in continuare de om reprezinta un stress suplimentar cu efect aditiv fata de sistemele ecologice si socio-economice deja afectate de poluarea industriala din trecut. Cele mai vulnerabile sisteme sunt acelea cu cea mai mare sensibilitate la schimbarile climatice si cea mai slaba adaptabilitate.
-majoritatea sistemelor globale sunt foarte sensibile la schimbarile climatice, sistemele ecologice naturale, sistemele economice si sistemele societatii umane sunt sensibile atat la magnitudinea cat si la ritmul acestor schimbari.

Majoritatea studiilor de impact actuale, au luat in considerare raspunsul posibil al sistemelor in fata unor schimbari climatice rezultate doar din dublarea concentratiilor dioxidului de carbon atmosferic. Foarte putine studii dintre cele efectuate recent, au avut in vedere raspunsurile dinamice la crestera continua a concentratiilor gazelor cu efect de sera si doar cateva studii au examinat consecintele unei cresteri peste dublul echivalentului de CO2 atmosferic.

Avansul tehnologic a sporit in general optiunile de adaptare a sistemelor organizate ca cele din agricultura si aprovizionarea cu apa; multe regiuni ale lumii au insa un acces limitat la aceste tehnologii si la informatiile necesare. Eficienta si costul efectiv de utilizare al strategiilor de adaptare vor depinde de disponibilitatea resurselor
financiare re, de transfer de tehnologie si practicile specifice (culturale, educationale, manageriale, institutionale legale).

Adaptarea va putea fi facilitata prin introducerea problemelor schimbarilor climatice in deciziile privind utilizarea resurselor si dezvoltarea, si in planurile de planificare a investitiilor. Vulnerabilitatea sanatatii umane si a sistemelor socio-economice depinde de circumstantele economice si de
infrastructura institutionala; aceasta implica de fapt ca sistemele tarilor in curs de dezvoltareu sunt mai vulnerabile deoarece circumstantele economice si institutionale sunt mai putin favorabile.

Locuitorii tinuturilor aride sau semi-aride ale zonelor din insulele mai sunt in mod deosebit vulnerabili la schimbarile climatice. Unele regiuni au devenit mai vulnerabile la furtuni, inundatii sau secete, ca rezultat al cresterii densitatii populatiei in arii sensibile ca bazinele raurilor sau campiile costiere. Activitatile umane, care fragmenteaza multe peisaje, au sporit vulnerabilitatea sistemelor slab organizate sau neorganizate.
In concluzie vulnerabilitatea creste pe masura ce capacitatea de adaptare scade, iar reusita adaptarii, depinde de evolutia tehnologica, de organizarea institutionala, de posibilitatile de finantare si schimbul de informatic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.