Etapele analizei de risc

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica Ghinescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se cunoaste astazi un anumit numar de pericole bine definite si conturate- cu referire atat la sanatatea animalelor cat la domeniul industriei alimentare. Sunt binecunoscute toxiinfectiile alimentare colective datorate agentilor patogeni din genurile Salmonella , Staphylococcus, Listeria, sindromul hemolitic si anemic produs de tulpinile neurotoxigene de E. coli, bolile carcinomatoase datorate ingestiei de reziduuri chimice precum pesticidele sau aflatoxinele, epizootiile de febra aftoasa sau de pesta porcina clasica provocate de reintroducerea virusului in regiuni indemne etc..
Alte pericole sunt mai putin cunoscute, insuficient explicitate sau investigate, in special cele ce au o perioada lunga sau foarte lunga de evidentiere potentiala a efectelor acestora. Este cazul encefalopatiilor spongiforme transmisibile, privite prin prisma inter-relatiilor dintre diferite specii, cu referire la transmitere pe cale alimentara, precum si al altor riscuri mult mai greu de evidentiat: pericolele potentiale corelate cu consumul organismelor modificate genetic.

Lista pericolelor potentiale se schimba in orice moment. Cercetarea si viata stiintifica contribuie la identificarea unor noi pericole. Astfel, incertitudinea a aparut si s-a dezvoltat progresiv odata cu diagnosticarea primelor cazuri de boala "Ebola", dar a ramas cantonata intr-un anumit perimetru in Africa, doar pentru o anumita perioada.
La inceput boala nu a prezentat nici un pericol pentru populatia de oameni din Europa, dar a devenit o problema deosebita odata cu diagnosticarea primului caz de infectie cu virusul "Ebola" in Germania, la un cetatean ce provenise din Somalia si care ramasese o perioada in aceasta tara.

Un caz identic este si sindromul "SARS". Cat timp boala a fost cantonata in China, aceasta a constituit un pericol doar pentru populatia din aceasta tara si eventual din Asia de sud-est. Odata cu diagnosticarea bolii si in alte parti ale globului (America, Europa) pericolul a devenit universal: zona a fost si este evitata, ca masura de management al riscului, iar cei ce se intorc din aceasta zona sunt controlati cu mare acuratete, deoarece pot constitui pericole multiplicate pentru populatii total receptive din Europa si America.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.