Etapele de localizare a magazinelor

Trimis la data: 2011-12-01
Materia: Marketing
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.30 / 10
Downloads: 164
Autor: Angel Gold
Dimensiune: 13kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imaginea data de dimensiunile cantitative si de structura pietei poate fi completata cu dimensiunile sale spatiale. In marketing, localizarea geografica si amplasamentul in teren sunt lucruri importante. Intre aspectele practice direct dependente de acestea mentionam: logistica marfurilor, alegerea canalelor de distributie, luarea concurentei in teren, organizarea vanzarilor, concentrarea si orientarea teritoriala a impactului publicitar.
Gradul de concentrare a pietei poate fi o prima caracteristica spatiala demna de luat in considerare intr-o cercetare de marketing. El se refera la raspandirea si repartitia teritoriala a vanzarilor si mesajelor cu caracter promotional, la densitatea retelelor de distributie si la gradul de solicitare a acestora. Poate fi exprimat prin indicatori precum: volum de vanzari/1000 de locuitori, volum de vanzari/Kmp, numar de puncte de vanzare/Kmp, numar de consumatori/punct de vanzare etc.

In raport cu gradul de concentrare spatiala, piata poate fi delimitata in zone si sectoare dand prioritati si cerinte diferite sub aspectul distantelor, transportului, a costurilor, a riscurilor. Cand este vorba de produse perisabile (legume, fructe, lactate etc), logistica intre locul productiei si cel al cumpararii si consumului poate fi mai usor organizata pe o piata sectorizata.

Aspecte particulare privind localizarea pietei sunt intalnite in turism, unde cererea este cea care se deplaseaza la locul ofertei.
Aria pietei priveste localitatile, regiunile si tarile de provenienta a turistilor. Acolo vor fi concentrate eforturile de promovare a ofertei turistice, care vor trebui sa acopere, selectiv, diferitele zone de piata.

Aria de piata reprezinta distanta pe care clientul este dispus sa o parcurga pana la punctul e vanzare pentru achizitionarea unui produs.
Alte aspecte privind aria pietei se pot referi la: localizarea geografica a burselor de marfuri si a zonelor de influenta ale acestora, localizarea diferitelor sisteme si conditii de tranzit, a regimului certificatelor de origine, a protectiei produselor, desenelor, modelelor si marcilor.

Gravitatia comerciala poate fi o alta caracteristica spatiala a pietei. Aceasta priveste fenomenul de atractie comerciala exercitat de centru catre periferie, de catre strazile si cartierele invecinate, de oras catre sat, de localitati mari catre localitati mici si, in general de marile centre comerciale catre zonele invecinate.Fenomenul de gravitatie comerciala depinde de multi factori, intre care se detaseaza ca importanta marimea populatiei si distanta dintre localitati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.