Etapele dezvoltarii organismului uman

Trimis la data: 2015-03-11 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Anca_I Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dezvoltarea organismului uman cuprinde urmatoarele etape si perioade:
Etapa prenatala (antepartum) cu urmatoarele perioade:
- perioada preembrionara reprezentata de gametogeneza si insamantare;
- perioada de zigot sau prima saptimana de dezvoltare. Cuprinde fecundarea, segmentarea si formarea discului embrionar unilaminar (monodermic) ;
- perioada embrionara (embriogeneza) caracterizata de formarea embrionului si aparitia primordiilor organelor, este reprezentata de intervalul cuprins intre saptamana a 2-a si saptamana a 8-a ;

Perioada de zigot se mai numeste si faza premorfogenetica si cuprinde totalitatea transformarilor suferite de zigot din momentul fecundatiei pana in momentul nidatiei. Cuprinde prima saptamana de viata antepartum si se caracterizeaza prin procesul de segmentare al zigotului, care are ca finalitate formarea discului embrionar unilaminar.Segmentatia
Fertilizarea se produce in treimea distala a ampulei tubei uterine. Dupa fertilizare, zigotul tranziteaza tuba uterina in aproximativ 72 ore.

Timpul cat zigotul tranziteaza tuba uterina este foarte important deoarece asigura sincronizarea intre stadiile de dezvoltare ale acestuia si adaptarile morfologice ale endometrului in vederea nidarii. In timpul tranzitarii tubei uterine, zigotul ramane inconjurat de zona pellucida si corona radiata. Acestea dispar la scurt timp dupa patrunderea zigotului in cavitatea uterina.
Imediat dupa fecundare se declanseaja procesul de segmentatie (scindare, clivaj) in timpul caruia zigotul sufera o serie de diviziuni mitotice, numite si diviziuni de scindare, in urma carora rezulta blastomerele de dimensiuni aproximativ egale.

Blastomerele vor avea dimensiuni din ce in ce mai mici, deoarece in timpul segmentarii nu se produce o crestere celulara intre ciclurile de diviziune celulara, astfel ca zigotul isi pastreaza volumul initial.
Diviziunile de clivare nu prezinta un sincronism in cea ce priveste timpul de desfasurare, se produc intr-un ritm foarte lent (una pe zi in primele 3-4 zile) si au ca rezultat o crestere a raportului nucleo-citoplasmatic.

Incepand din stadiul de 8 celule, la nivelul zigotului are loc un proces de compactare, in urma caruia blastomerele se turtesc unele peste altele pentru a maximiza contactul intercelular. Procesul de compactare are ca rezultat aparitia unei diversitati celulare la nivelul zigotului, prin aparitia unor celule cu dispozitie asimetrica a elementelor citoplasmatice (nucleul migreaza spre centrul embrionului, iar in citoplasma apare o retea de microfilamente si microtubuli spre fata celulei care priveste in afara zigotului).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.