Etapele dezvoltarii sexualitatii

Trimis la data: 2003-05-12
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 785
Autor: Mirela Pascu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etapele dezvoltarii sexualitatii
În timpul copilariei, la 4-5 ani, când îsi da seama de diferentele dintre sexe, copilul este curios - îsi exploreaza corpul, se joaca "de-a doctorul", "de-a mama si tata", se intereseaza de diferitele aspecte sexuale.Mai târziu, copilul de 10 ani pare a nu mai fi interesat de aceste aspecte, deoarece trebuie sa-si canalizeze toata energia spre a învata "meseria" de elev - sa se înteleaga cu colegii de clasa, sa le împartaseasca preocuparile, sa accepte ca nu poate fi cel mai bun întotdeauna si la orice etc.
Etapele dezvoltarii sexualitatii
Acum, copilul stie sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca, sa gândeasca, are multe experiente. Evolutia sa pe plan fizic, intelectual, social îi estompeaza pentru moment curiozitatea sexuala, desi, chiar înainte de pubertate, copiii se întreaba si discuta între ei despre mângâiere, sarut, placere. Copilul de 10 ani cunoaste bine diferentele dintre sexe, stie ca organele sexuale sunt necesare reproducerii, nasterii copiilor, dar si ca familia si societatea confera sarcini diferite fetelor si baietilor.

Etapele dezvoltarii sexualitatii
La fel de mult cât difera din punct de vedere anatomic, ei difera si prin comportamentul lor psihologic; înca din copilarie, baiatul se arata în mod natural puternic, luptator, întreprinzator, în timp ce fata este delicata, rabdatoare, tandra, dovedind usurinta în realizarea unor activitati legate de înfru¬musetarea universului ce o înconjoara, de îngrijirea ei si a celorlalti.

Etapele dezvoltarii sexualitatii
3.Dupa vârsta de 10-12 ani începe afirmarea personalitatii copilu¬lui, cu conturarea tendintei de independenta a acestuia. Aceasta este perioada în care copilul considera ca se poate descurca singur si-si manifesta "eul" în orice situatie. Pentru a se forma, ca barbat sau ca femeie, copilul are în jurul sau diferite modele: parintii, exemplele propuse de societate, colegii si prietenii. în zilele noastre, televiziunea, revistele, cartile, filmele ofera diferite modele care inspira copiii, de la zeii stadioanelor la idolii grupurilor rock sau rap, la vedetele filmului.

Etapele dezvoltarii sexualitatii
De foarte multe ori, presa, televiziunea, reclamele, dar si familia, prietenii încearca sa influenteze tânarul, sa-i dea "retete" în ceea ce priveste tinuta vestimentara, petrecerea timpului liber, prietenii si idolii. Dar ceea ce are o importanta covârsitoare în aceasta perioada este viata laolalta, la scoala, a fetelor si baietilor, care le ofera acestora ocazia sa se cunoasca mai bine înainte de a se diferentia cu adevarat. Aceasta convietuire duce în mod firesc la trezirea instinctului sexual, determinând transformari profunde, care ating toate sectoarele per¬sonalitatii umane.

Etapele dezvoltarii sexualitatii
4.Pubertatea este anuntata, atât la fete, cât si la baieti, de diferite transformari ale corpului, începând cu aparitia firelor de par în regiunea pubisului; la fete, dezvoltarea sânilor, largirea bazinului, care le pregateste pentru viitorul rol de mama; la baieti, erectii care apar ca urmare a diferitelor emotii, în timpul unei plimbari pe bici¬cleta sau în timpul noptii. Spre vârsta de 11-12 ani, copiii cresc cu aproximativ 4 cm pe an, corpul îndreptându-se spre forma si talia viitoare. La fete, principalul fenomen care arata instalarea pubertatii îl constituie menstruatia. Prima menstruatie constituie un adevarat eveniment pentru fete, deoarece reprezinta trecerea lor de la copilarie la adolescenta, în ciuda unor posibile neregularitati la început, organele sexuale ale tinerelor fete vor produce de acum înainte, lunar, câte un ovul.

Etapele dezvoltarii sexualitatii
Menstruatia nu trebuie sa fie perceputa ca un aspect murdar, degradant pentru corpul feminin. Este adevarat ca, de-a lungul tim¬pului, a fost considerata un semn de inferioritate în raport cu sexul masculin, ceea ce atragea dupa sine diferite interdictii pentru fete în perioada menstruatiei. Astazi, însa, în lumea civilizata, se stie ca menstruatia este un fenomen natural, care confirma capacitatea de procreatie a tinerelor fete, un element din drumul care le conduce spre împlinirea lor ca femei si viitoare mame. în nici un caz, men¬struatia nu trebuie sa perturbe activitatea fetelor, chiar daca este mar¬cata de usoare dureri, de o stare de moleseala si de melancolie.

Etapele dezvoltarii sexualitatii
Daca vârsta pubertatii este confirmata la fete de un fenomen indiscutabil, menstruatia, la baieti semnele pubertatii sunt mai putin evidente. Prima eliminare a spermei poate fi mai târzie fata de alte transformari fizice ale corpului sau poate fi ignorata, mai ales daca baietii nu au fost preveniti, deoarece poate determina o senzatie de jena si de rusine. Totusi, prima ejaculare poate fi considerata si ea un adevarat eveniment pentru baieti, la trecerea de la copilarie la ado¬lescenta, un fenomen normal ce confirma faptul ca organele sexuale lucreaza corespunzator, ca se elibereaza spermiile produse de testi¬cule, în afara de transformarile mentionate, nu trebuie uitate impor¬tantele transformari psihologice care încep la pubertate si se continua pe toata perioada adolescentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.