Etapele diviziunii mitotice

Trimis la data: 2007-12-14 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Scutaru Mihaela Dimensiune: 323kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reamintirea notiunilor si conceptelor dobandite in studiul biologiei Celulele eucariote au o organizare relativ unitara. Fiecare celula este constituita din 3 componente: membrana, citoplasma si nucleu. La acestea se adauga in cazul celulei vegetale peretele celular.

Nucleul estecentrul coordonator al tuturor functiilor celulare, el depozitand cea mai mare parte a informatiei genetice celulare. De asemenea, declanseaza si regleaza toate procesele ce promoveaza si conduc la diviziunea celulara.

Stabilirea rolului nucleului in transmiterea caracterelor ereditare.
Rolul nucleului in transmiterea caracterelor ereditare este fundamental. 0 celula fara nucleu are o viata scurta si nu se divide. Nucleul interfazic prezinta 4 componente structural -functionale :invelisul,carioplasma, cromonemata si nucleolul.

C.S.4.2 - CD. 3.Prezentarea semnificatiei organizarii nucleosomale a fibrei de cromatina

Cromonemata reprezinta substratul material al cromozomilor sau forma sub care apar cromozomii interfazici. Cromozomii sunt unitati genetice permanente care isi conserva individualitatea, proprietatile structural - functionale si se transmit prin autoreplicare de-a lungul generatiilor celulare.

Fiecarei specii ii este caracteristic un anumit numar de cromozomi de forma si structura bine definite. Celulele somatice poseda un set dublu de cromozomi si se numesc diploide (starea diploida se realizeaza in urma procesului de fecundatie). Celulele reproducatoare poseda numai un singur set de cromozomi si se numesc haploide. La multe specii de organisme exista doua tipuri functionale de cromozomi : autozomii si heterozomi.

C.S.4.1 - C.D.4 Stabilirea etapelor ciclului celular si identificarea proceselor interfazice implicate in pregatirea diviziunii. Viata unei celule este un lant de evenimente care se repeta.Ansamblul lor formeza ciclul celular. Un ciclu celular este initiat de formarea unei noi celule si se incheie cu diviziunea acesteia.

Durata ciclului celular difera de la un tip de celula la altul. Diviziunea propriu-zisa este un episod scurt din ciclul celular finalizata cu formarea a doua celule.
Procesele implicate in pregatirea diviziunii celulare au loc in interfaza.

C.S.3.1 - CD. 5.Reducerea la o schema a ciclului celular
A. Interfaza este etapa dintre doua diviziuni succesive (aproximativ 90% din durata ciclului celular). Avandu-se in vedere tipurile de sinteze care se realizeaza, interfaza a fost divizata in trei perioade:

- perioada G1 (presintetica) - sinteza enzimelor implicate in replicarea ADN, decondensarea cromozomilor monocromatidici, replicarea centrozomului sau a altor structuri implicate in formarea fusului de diviziune.
- perioada S ( de sinteza) - replicarea cromozomilor care devin bicromatidici.
- perioada G2 (premitotica) - sinteza moleculelor necesare desfasurarii mitozei (ATP si cele ale fusului de diviziune). Volumul celulei initiale este dublu la sfarsitul interfazei.

B. Diviziunea propriu-zisa, etapa relativ scurta a ciclului celular (10% din durata acestuia) in cadrul careia au loc :diviziunea nucleului (cariochineza) si a citoplasmei ( citodiereza) Dupa modul de diviziune a nucleului, de segregare a cromozomilor se disting doua tipuri de diviziuni : mitoza si meioza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.