Etica - concept, principii

Trimis la data: 2010-01-12
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 8.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalin Fieraru
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etica reprezinta un sistem de principii morale si de metode pentru aplicarea acestora. Astfel, etica furnizeaza instrumente pentru a elabora judecati morale. Ea cuprinde limbajul, conceptiile si metodele care dau capacitatea individului de a efectua decizii morale. Etica business-ului - etica afacerilor, se fundamenteaza pe onestitate, deschidere, respectarea promisiunilor asumate, capacitatea de a functiona eficient pe piata in conformitate cu legislatia in vigoare, cu regulile si traditiile stabilite.

Referate similare:

Prin efectuarea unei anchete intre locuitorii din fostele tari socialiste privind oamenii de afaceri, principala calitate a celor din urma a fost remarcata lipsa de cultura. Multi dintre business-manii nationali se preocupa mai mult de marimea venitului, decat de reputatia proprie. Din acest motiv rezulta neonorarea obligatiilor, nepasarea fata de interesele partenerului, sincera dorinta de a-l minti/insela.
Deoarece partea etica a business-ului este determinata de intreprinzatori, va fi foarte importanta o abordare multilaterala a portretului social a omului de afaceri bogat din fostele tari socialiste.

Acest lucru a fost realizat prin studiul intreprins de Institutul problemelor social-economice a populatiei a Academiei de Stiinte din Rusia (RAN - Rosiiskaia Akademia Nauk). Primul lucru care se observa este viteza imbogatirii. Daca pentru acumularea a 10 mil. USD, in SUA sunt necesari in medie 47 ani, in Coreea de Sud - 13 ani, in Rusia acesti bani "se fac" timp de 4 ani. Orice cercetare in acest domeniu se opreste in intrebarea provenientei bogatiei acestora. Se poate considera ca in Rusia oamenii bogati numara aproximativ 1,5 - 2 mil. , iar cu membrii familiilor acestora cca. 4 - 7 mil.

Prioritatiile oamenilor de afaceri din fostele tari socialiste sunt in ordine: paza de corp; vila dintr-un cartier rezidential; autoturismul de lux; imbracamintea; relatiile cu oamenii politici indeosebi cu cei aflati la putere, legaturile cu lumea interlopa. De unde oamenii avuti din fostele tari socialiste dar mai ales din Rusia au dobandit capitaluri imense? Bani mari au obtinut in primul rand acei care au avut de protectori influenti. Numai 15% din experti sunt convinsi ca majoritatea oamenilor bogati contemporani au obtinut succes desinestatator. Clasificarea izvoarelor de imbogatire se prezinta astfel: relatiile, capacitatile proprii, postul ocupat pana la reforme, activitatile in aparatul de partid, legaturile cu structurile mafiote, ajutorul rudelor.

Etica business-ului permite majorarea profiturilor. In particular ea ajuta la pastrarea fidelitatii clientilor. Dupa calculul specialistilor, retinerea partenerilor vechi este de 5 ori mai ieftina, decat cucerirea altor clienti noi. Din acest motiv intreprinderea trebuie sa fie orientata spre consumatori. In aceste scopuri pana la investirea in capitalul de baza este necesar de a cheltui bani, timp si efort pentru formarea eticii si culturii firmei, asigurandu-se o pregatire corespunzatoare pentru toti angajatii ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.