Etica in administratia publica

Trimis la data: 2013-06-02
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 2
Autor: CIOBOTA ADELA
Dimensiune: 19kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etica in administratia publica are in vedere regulile moralei pe care trebuie sa le respecte functionarul public, in cadrul activitatii desfasurate ca purtator al autoritatii publice, dar si ca simplu cetatean, in relatiile sale cu semenii.
Functionarul public care isi adapteaza conduita avand in vedere numai interesele comunitatilor, ceea ce denota ideea de fidelitate, loialitate profesionala fata de autoritatea in interesul careia isi desfasoara activitatea, notiuni ce intregesc paleta regulilor morale prevazute statutar pentru functionarul public.
Codul de conduita a functionarului public urmareste sa asigure cresterea calitatii serviciului public, o buna administrare in realizarea interesului public, eliminarea birocratiei si a faptelor de coruptie din cadrul administratiei publice, mentinerea la nivel inalt a prestigiului functiei publice, crearea unui climat de incredere si respect reciproc intre cetateni si functionarii publici si intre cetateni si autoritatile administratiei publice, pe de alta parte.
Aparitia Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduita al functionarilor publici se vrea o lege generala,

drept comun pentru toate categoriile de functionari publici, independent de cum persoana in cauza ocupa temporar sau permanent o functie publica in cadrul autoritatilor si institutiilor publice.
Administratia publica este un serviciu orientat catre cetatean si un instrument fundamental cu ajutorul caruia guvernele inteleg de ce beneficii sau politici noi ori revizuite are nevoie societatea pentru a furniza acele beneficii publice si a determina efectele politicilor de guvernare.

Ca atare, orice functionar public, precum si orice profesionist care indeplineste atributii ce duc la satisfacerea unui interes general este tinut in activitatea sa de respectarea urmatoarelor principii generale:
Chiar daca regulile de conduita ale functionarilor publici expuse in cadrul Legii nr. 7/2004 sunt specifice serviciului public, ele vor putea fi extinse prin asemanare si altor categorii de profesionisti . Astfel, sunt considerate esentiale si aplicabile tuturor categoriilor de functionari urmatoarele reguli: asigurarea unui serviciu public de calitate, loialitatea fata de Constitutie si lege, loialitate fata de autoritatile si institutiile publice, libertatea opiniilor, interdictie privind acceptarea cadourilor, serviciilor si avantajelor, participarea la procesul de luare a deciziilor etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.