Etica si transparenta in administratia publica

Trimis la data: 2014-07-07
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 63
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 2
Autor: Violeta_G
Dimensiune: 774kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Integritatea, in principal, presupune conformarea fata de dispozitiile legale cu caracter imperativ, atat fata de cele prohibitive (ce impun abtinerea de la savarsirea unei actiuni de catre functionarii publici), cat si fata de cele cu caracter onerativ (ce obliga pe functionar sa realizeze o actiune).
Principalele reglementari in aceasta materie sunt prevazute in Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, completate de dispozitiile Legii nr. 144/2007 privind privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, cu modificarile ulterioare.
Persoana care exercita functia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligata sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. Aceste obligatii nu privesc emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.

ATENTIE
Incalcarea obligatiilor de mai sus constituie abatere administrativa, daca nu constituie o fapta mai grava (de exemplu infractiune), potrivit legii, iar actele administrative emise sau actele juridice incheiate prin incalcarea acestor obligatiil sunt lovite de nulitate absoluta.
Verificarea sesizarilor privind incalcarea acestor obligatii se face de catre Agentia Nationala de Integritate. Rezultatul verificarilor se prezinta primului-ministru, care dispune, prin decizie, asupra masurilor ce se impun.

In cazul conflictului de interese, Agentia Nationala de Integritate poate fi sesizata de orice persoanaPrimarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prezentate sunt lovite de nulitate absoluta. sau se poate sesiza din oficiu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.