Eticheta eco

Trimis la data: 2012-07-17
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 2
Autor: Mesaros sorina
Dimensiune: 212kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eticheta ecologica a Uniunii Europene (Floarea Europeana) , creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele si serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. Eticheta ecologica comunitara nu se acorda pentru alimente si produse medicale. Este o schema facultativa, conceputa sa incurajeze afacerile sa comercializeze bunuri si servicii cu un impact redus asupra mediului si pentru consumatorii europeni - inclusiv cumparatorii publici si privati - sa le identifice usor. Floarea se poate gasi in toata Europa precum si in Norvegia, Liechtenstein si Islanda. Eticheta ecologica comunitara face parte dintr-o strategie mai larga, orientata catre promovarea consumului si productiei rationale.
Ecoetichetarea este o activitate care are ca scop stabilirea unui sistem voluntar de acordare a etichetei ecologice pentru produse cu impact minim asupra sanatatii umane si a mediului, pe parcursul intregului ciclu de viata al produsului.Eticheta ecologica este un simbol grafic, si /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata.

Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, etichetarea ecologica fiind o actiune voluntara. Eticheta ecologica europeana are urmatoarele obiective:incurajarea industriei inspre proiectarea si realizarea de produse care sa aiba un impact minim asupra mediului in timpul fazelor de productie, de distributie, de consum si utilizare, chiar si in timpul eliminarii, dupa folosire;
sa furnizeze consumatorilor cele mai bune informatii asupra impactului asupra mediului al produselor/serviciilor.

Schema este deschisa tuturor produselor / serviciilor cu exceptia:
a) substantelor sau preparatelor clasificate ca fiind foarte toxice, toxice, daunatoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum si bunurilor fabricate prin procedee daunatoare pentru om sau pentru mediu si care pot dauna consumatorului in conditii normale de utilizare;

b) produselor alimentare, bauturilor, produselor farmaceutice;
c) aparaturii medicale destinate utilizarii in scopuri profesionale sau care este prescrisa ori utilizata de catre personal medical calificat, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Evolutia numarului de licente din 1992
Din 1992 de cand s-a inceput acordarea de etichete ecologice, numarul de companii care au cerut si primit etichetarea a crescut in fiecare an. La inceputul anului 2009, mai mult de 750 de companii aveau eticheta ecologica pentru produsele si serviciile lor. Cea mai mare crestere se observa de la 2007 la 2008.

Numar de etichete ecologicetara
In acest top conduce Italia (aproximativ 32 % din totalul licentelor), Franta (18,5 %),urmate de Germania si Danemarca. Romania avea in 2009 un numar de 3 etichete ecologice (0,36%).De remarcat ca Italia si Franta detineau in 2009 50,5 % din licentele de etichete
ecologice la nivel de UE.Distributia etichetelor ecologice in functie de grupul de produse/servicii.Serviciile de cazare turistica reprezinta 34% din numarul total de licente, urmat de produsele de curatire (12%), produsele textile (10%) si vopsele de exterior si interior (10%).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.