Eticheta in corespondenta

Trimis la data: 2013-04-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Andronie robert
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Suportul material si modul de intocmirea comunicarilor oficiale scrise
Corespondenta cat si comunicarea orala este principala forma de manifestare a relatiilor intre oameni,si aici trebuie tinut cont de unele reguli cum ar fi de politete,o anumita eticheta a raporturilor interumane scrise.Corespondenta trebuie tratata cu grija si atentie atat in legatura cu continutul acesteia cat si exteriorul deoarece continutul si exteriorul in ochii cititorului sunt calitati sau defecte dupa care el isi face o imagine despre autor,fie el persoana sau institutie.
In corespundenta oficiala trebuie tinut cont de unele reguli generale.Aceste reguli au ca scop destinatarului sa i se adreseze cu respect la rangu acestuia,pozitia oficiala,deferenta ce li se cuvine in raport cuexpeditorii si, in cazul corespondentei diplomatice, sa situeze comunicarea in cadrul princi- piilor de egalitate, respect reciproc si consideratie mutuala intre statele, institutiile sauorganizatiile in cauza.

Autorul trebuie sa aiba in vedere oricare ar fi caracterul corespondentei,haria trebuie sa fie de buna calitate si sa respecte cerintele arhivei pentru pastrarea indelungata a acesteia,formularul hariei destinata corespondentei sa fie A4.De obicei culoare hariei trebuie sa fie alba,dar in cazul in care se doreste o alta culoare ea poate fi bleu sau gri da in ambele cazuri noanta sa fie deschisa sa se inteleaga scrisul si sa nu oboseasca cititorul.

In domeniul corespondentei oficiale forma are aceaiasi importanta ca si continutul,ca si informatia comunicata.Tot ce se scrie se pastreaza de regula intr-o arhiva si diferenta intre corespondenta privata si cea oficiala este ca autorul reprezinta nu numa propria persoana dar si organizmele pe care acesta le reprezinta,aceasta fiind citita de mai multe persoane ,ea putant deveni document si introdusa intrun dosar ajugand in arhiva putand fi citita si discutata oricand.

Scrisoare oficiala in structura acesteia ea trebuie sa cuprinda:
-antet ,contine denumirea institutiei in cauza sau numele si functia oficialitatii respective
-data incomiri,care de regula se scrie in partea dreapta sus a primei pagini
-o forma introductiva de adresare
-cuprinsul
-o forma de incheiere
-semnatura
-adresarea completa catre destinatar

Formule de adresare catre inalte personalitati
In cazul adresari corespondentei catre personalitati cu functii inalte in stat sau conducatori a unor culturi religioase trebuie respectate cu atentie formulele de adresare respectand functiia acestora,greselile de adresare fiind foarte prost vazute in aceste cazuri.Astfel, in cazul unor monarhi, formula introductiva de adresare va fi cea de "Sire", pentru imparat sau rege,si de "Doamna", pentru imparateasa si regina, iar cea de adresare completa:"Majestatii Sale Mohamed al VI-lea, Regele Marocului"; in cuprinsul scrisorii se va folosi"Majestatea Voastra".

Pentru print i se va folosi, dupa caz, adresarea "Altetei SaleSerenissime", daca este print suveran al unui stat si "Altetei Sale Imperiale" sau "Altetei Sale Regale", daca este fiul unui imparat sau rege; in cuprinsul scrisorii - "Alteta Voastra Serenissima"; "Alteta Voastr a Imperiala" ; "Alteta Voastr a Regala".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.