Etichetarea marfurilor

Trimis la data: 2010-06-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 16
Autor: Florina Ioana
Dimensiune: 288kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etichetarea, marcarea produselor existente pe piata cu informatiile necesare informarii consumatorilor despre produsele si serviciile oferite prin elemente de identificare si caracterizare ale acestora, inscrise la vedere, in mod vizibil, lizibil si usor de inteles, dupa caz, pe produs, eticheta, ambalaj de vanzare sau in cartea tehnica, instructiunile de folosire ori altele asemenea, ce insotesc produsul sau serviciul, in functie de natura acestuia.
Etichetele trebuie să-şi facă datoria şi să ne spună clar ceea ce dorim să ştim. Etichetele de pe produsele alimentare ne sunt de mare ajutor în alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, pentru că ne oferă toate informaţiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sănătate, precum alergiile la arahide, până la conţinutul de sare sau tipurile de grăsimi.

In ultimii ani gama de materii prime agroalimentare utilizate in industria alimentara, numeroşii aditivi folosiţi, creşterea complexităţii reţetelor de fabricaţie, perfecţionarea şi modernizarea proceselor tehnologice, precum şi exigenţele mereu crescânde privind ambalarea, transportul, depozitarea şi păstrarea produselor alimentare, au impus o serie de recomandări şi reglementări cu referire la etichetarea acestor produse.

Potrivit normelor internationale, eticheta pentru produsele alimentare trebuie să conţină următoarele menţiuni:denumirea produsului;ţara de origine;numele şi adresa producătorului, distribuitorului, importatorului sau exportatorului;lista ingredientelor (materii prime şi auxiliare, aditivi);conţinutul net;elemente de identificare a lotului şi data fabricaţiei;termenul limită de consum;valoarea nutritivă (în special pentru produsele dietetice, pentru alimentaţia copiilor de vârstă mică).

Eticheta atasata produselor alimentare trebuie sa respecte urmatoarele interdictii:evitarea inducerii în eroare a consumatorului cu privire la: natura identităţii, calitatea, cantitatea, conservarea, originea sau provenienţa produsului;modul de fabricaţie sau de obţinere;atribuirea unor proprietăţi pe care produsul nu le are;atribuirea unor însuşiri terapeutice sau preventive pe care nu le posedă.

Şi în România s-au creat condiţiile pentru alinierea la normele europene privind etichetarea produselor alimentare în care, pe lângă prevederi cum sunt cele referitoare la scopul etichetării, redactării în limba română, neinducere în eroare a consumatorilor, se precizează că etichetele produselor alimentare preambalate trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:denumirea produsului;termenul de valabilitate;

Conţinutul net;numele şi adresa fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului, precum şi numele şi adresa celui care ambalează produsul;lotul de fabricaţie (seria, data fabricaţiei sau a culegerii recoltei);modul de folosire, când utilizarea necesită indicaţii speciale;locul de origine sau provenienţa a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii în gândirea consumatorilor;

Concentraţia alcoolică (pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2%);lista ingredientelor folosite (în ordinea descrescătoare a importanţei lor calitative);valoarea nutritivă şi energetică globală pentru produse alimentare speciale destinate unei alimentaţii particulare, ca de exemplu produsele pentru sugari şi copii de vârstă mică etc.

Produs fiert.S.T. 3C/2009Ingrediente: pulpă porc (55%); carne porc; apă; şorici; proteină vegetală din soia nemodificată genetic; sare; condimente şi arome naturale; lapte praf; stabilizatori: difosfat de sodiu, trifosfat de sodiu; antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, ascorbat de sodiu, lactat de potasiu; zaharuri: lactoză, dextroză; potenţiator de gust: glutamat monosodic; conservanţi: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, nitrat de potasiu; colorant natural: carmin. Membrana artificiala necomestibila. Temperatura de depozitare:2-4 grade C.Produs controlat sanitar veterinar

Produs fiert S.T. 6S/2009
Pulpa porc, apa; sare; zaharuri: dextroza, lactoza; condimente si arome naturale; stabilizator: difosfat , antioxidant : ascorbat de sodiu; conservanti: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu.
Temperatura de depozitare:2-4 grade C
Produs controlat sanitar veterinar.

Această reglementare precizează în continuare că aceste menţiuni obligatorii vor fi completate cu alte menţiuni specifice fiecărei grupe de produse, iar în cazul produselor nepreambalate trebuie să se indice prin înscriere pe ele sau în imediata apropiere, fără risc de confuzie, pe un afiş, anunţ sau sub orice altă formă: denumirea, data fabricaţiei şi termenul de valabilitate.

2. Etichetarea produselor textile.Operaţia de alegere a unui articol textil este tot mai dificilă datorită diversificării materiilor prime pe seama a numeroase fibre chimice, şi mai ales, prin realizarea de amestecuri de fibre şi fire extrem de variate, dar şi prin folosirea unor tehnologii noi şi prin aplicarea a numeroase tratamente de finisare, superioare, cu scopul de a se obţine articole cu însuşiri foarte diferite. De aici şi necesitatea unui “sistem informaţional” operativ, la îndemâna vânzătorului şi cumpărătorului, principalul suport de informaţie fiind eticheta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.