Etichete imagini si simboluri

Trimis la data: 2013-09-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 25kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eticheta, imagine, simbol: ne gindim imediat la faimoasa triada a semiologului american Charles Peirce - indice, icoana, simbol. Pentru Peirce, indicii sint "legati fix de propriul lor obiect", icoanele sint "asemenea cu propriul lor obiect", in timp ce simbolurile sint, in schimb, "arbitrar legate de obiectul lor" (Umberto Eco, Trattato di semiotica generale, Milano, 198511, p. 240). Eco respinge triada, din mai multe motive, in special insa pentru ca nu poate admite existenta unor "indici" de tip Peirce care ar incalca legea lui Saussure privind arbitrarul semnului lingvistic.
Este limpede ca, cel putin in limbajul vorbit, "eticheta" se afla pentru a conferi obiectului o "explicatie" semnica arbitrara, asa precum se afla "semnul" lingvistic fata de referent, in vreme ce "simbolul" pare a trimite, la prima vedere, in mod natural la obiect. Cel putin aceasta este opinia diferitelor scoli fenomenologice si structuraliste, in vreme ce semiotica sustine cu tarie ca orice semn sta intr-un raport arbitrar cu obiectul.

Trebuie sa adaugam ca, pina acum, se pare ca semiotica a cistigat partida, in pofida unor reactii ale fenomenologiei (a se vedea, de pilda, Alessandro Briosi, // senso della metafora, 1985). Este limpede pentru oricine dintre noi ca cea mai mare parte din ceea ce noi numim "simboluri" alcatuieste o clasa artificiala. Vorbim despre zidul Berlinului ca despre un simbol al oprimarii si despre caderea zidului Berlinului ca despre un simbol al libertatii. Noi sintem insa cei care proiectam aceasta relatie

LP. CULIANU
semnificanta intre ceva si un referent abstract - sclavie, eliberare - si sintem foarte constienti de acest lucru. Nu exista nici un raport "natural" intre zidul Berlinului si exaltarea, de altfel necesara, a anumitor preferinte etico--politice. in alte cazuri, in schimb, problema se pune in mod diferit. Unele simboluri, cel putin, au fost adesea considerate ca innascute ; asadar chestiunea foarte spinoasa care se afla acum in dezbatere, fara a ajunge de altfel la un raspuns sigur, se refera la faptul daca mintea noastra este, la nastere, o tabula rasa, sau este, dimpotriva, plina de niste informatii innascute.

Teoria informatiei innascute este sustinuta de diferite scoli, altminteri foarte divergente intre ele, de psihanaliza si de sociobiologie, precum si de o anumita fenomenologie, asa cum vom vedea.
Ce anume este fumul pentru foc ? O eticheta, o imagine sau un simbol? De obiqei, il numim un "semnal" care indica prezenta focului si s-ar putea argumenta ca intre foc si fum exista un raport "natural" deoarece nu exista fum fara foc.

Dar si acest rationament este usor de demontat, aducind obiectia ca raportul dintre foc si fum trebuie sa fie in primul rind stabilit de mintea umana pentru a fi transAZformat intr-o constanta si deci el nu exista "in mod natural", ca sa nu mai vorbim apoi de faptul ca referentul "foc" se schimba in functie de contextul cultural. intr-adevar, astazi semnalul "fum" trimite mult mai rar la "foc", si mult mai des la o mincare arsa, la o masina sau la o fabrica aflata in departare.

Este limpede ca "fum" nu este simbolul pentru "foc" si daca ni s-ar da sarcina de a reduce intreaga realitate la categoriile de eticheta, imagine si simbol, ar trebui sa-l includem, chiar impotriva vointei noastre, in categoria "etiAZcheta" si sa admitem ca raportul dintre foc si fum este pur mental si deci, in cele din urma, artificial. Cazul simbolurilor este mult mai complex. Este oare un turn vazut in vis un simbol falie? Un cerc este simbolul totalitatii si indiciul unui "proces de individuatie" care s-a petrecut? Este oare intr-adevar cerul simbol al sacralitatii, in vreme ce pamintul este legat in mod firesc, in mintea omeneasca, de maternitate si fecunditate ? Exista intr-adevar un homo symbolicus, cum crede fenomenologul, si un homo religiosus, cum cred unii istorici ai religiilor?

Un lucru insa este foarte sigur astazi, anume ca turnul visat poate sa insemne multe alte lucruri in afara de erectie si ca, prin urmare, raportul dintre falus si orice alt obiect alungit, precum si cel dintre matrice si orice obiect concav este de ordin pur iconic si nu simbolic. (Evident, orice imagine repeta voit caracteristicile unui obiect, dind impresia unui raport "natural", din care motiv Freud a postulat existenta unor "simboluri" sexuale naturale acolo unde era vorba in schimb numai de imagini vagi.)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.