Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential

Trimis la data: 2002-12-05 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 215
Autor: Adrian Laurentiu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential
Nevralgia trigeminală esenţială este cunoscută sub diverse denumiri (sinonime): nevralgia trigeminală idiopatică, ticul dureros al felei, nevralgia epileptiformă, prosopalgia, nevralgia trigeminală primară etc.
Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential

Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential

Ea reprezintă o stare clinică dramatică, în care simptomul de debut si dominant este durerea, de o violenţă si de o intensitate ieşite din comun.

Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential
Statisticile ,,Clinicii de chirurgie orală si max-ilofacială'' din Cluj-Napoca, precum si ale altor servicii de profil sunt unanime în a recunoaşte faptul că nevralgia trigeminală idiopatică este o boală a vârstei înaintate, peste 40-50 de ani, cel mai frecvent între 50 si 65 de ani. Sub vârsta de 30-40 de ani este întâlnită cu totul exceptional.

Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential
Sexul feminin este mai des afectat decât cel masculin, în literatura de specialitate dându-se un raport de 2:1 sau 3:2 femei fata de bărbaţi.
Un fapt curios, încă neexplicat, este predispoziţia pentru ramura a II-a nervului trigemen si pentru partea dreaptă a feţei.

Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential
Urmează, în ordinea frecvenţei, ramura a III-a, apoi ramura I si, în fine, combinaţia dintre aceste ramuri. H. H. Horch (1990), citând statistici din literatura de speciali¬tate, prezintă următoarea distributie procentuală (aproximativă): ramura I = 4%, ramura II = 23%, ramura III = 15%, ramurile I si II = 16,5%, ramurile II si III = 32%, ramurile I si III = 2-3%, ramurile I, II si III = 5%, bilateral = 2-3%, nervii V si IX = 1,5%. Statistici asemănătoare prezintă şi alţi autori (Piette si Reychler, 1991).

Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential
Etiologie şi etiopatogenie. De regulă criza dureroasă este declanşată prin excitarea de către un stimul slab a unei zone restrânse - cutanată, gingivală sau rnucoasă (jugală) - mereu aceeaşi si care se numeşte "zonă dolorigenă" sau "trigger zone". Stimulul poate fi reprezentat de o uşoară atingere, de o vibratie sau de o distorsiune a ţesuturilor mentionate.

Cauzele si mecanismele nevralgiei trigeminale esenţiale sunt necunoscute si mult discutate tocmai prin faptul că până în prezent nu s-au adunat date certe în această privinţă, evidenţiabile la toţi pacienţii. La o mare parte dintre pacienţi s-a observat prezenţa unor factori iritabili situaţi la nivelul fibrelor postganglionare, la nivelul ganglionului Gasser sau chiar la nivelul unghiului pontocerebelos, între aceşti factori ar fi: compresiuni ale vaselor, care şi-au modificat cu vârsta calibrul, forma si structura si care vin în contact direct cu formaţiunile nervoase; s-au găsit si unele tumori: angioame, meningioame, neurinoame acustice etc.

Răspunsul pozitiv la tratamentul neurochirurgical de îndepărtare a factorilor iritativi (în gene¬ral compresivi), cu degajarea ramurilor nervoase trigeminale sau a ganglionului Gasser, a stat la baza interpretării de mai sus. Dar astfel de factori iritativi permanenti nu explică singuri caracterul paroxistic al durerii. In această privinţă ipoteza lui Gardner, pare să aducă o oarecare lămurire.

Astfel, se consideră că descărcările fulgerătoare paroxistice s-ar datora unui scrutcircuit transaxonal al curentului de acţiune prin lungul fibrelor nervoase. Fenomenul ar fi favorizat de atrofii ale tecilor de mielină consecu¬tive unor compresiuni uşoare si de lungă durată.

Aceste atrofii ale teciior de mielină ar permite trecerea curentului de acţiune dintr-o fibră nervoasă în cea vecină prin false sinapse sau prin excitaţia fibrelor de calibru mic, nemielinizate, care, după cum se ştie, sunt implicate în conducerea stimulilor dureroşi. In cazul concret al nevralgiei trigemi¬nale, paroxismul ar putea avea originea în stimulul tactil al cărui arc eferent parasimpatic ar excita, prin scuitcircuit, fibra nervoasă vecină a sensibilităţii dureroase.

Cu alte cuvinte, un stimul tac¬til provocat prin atingerea zonei cutanate sau mucoase trigger ar trece prin scurtcircuitare de la fibrele nervoase tactile mielinizate la fibrele senzi-tive nemielinizate ale rădăcinilor trigeminale sau ale ganglionului Gasser.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.