Etiologia specifica diferitelor tipuri de deficiente

Trimis la data: 2009-08-07
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 307
Autor: Manole Irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rolul factorilor endogeni si exogeni in modificarile morfofunctionale ale sistemului nervos central, ale analizatorilor si ale aparatului fonoarticulator.Din interactiunea obisnuita, normala, a factorilor cauzali, rezulta dezvoltarea obisnuita, normala a marii majoritati a indivizilor, in conAZditii aparte insa, adica in conditii defavorabile, intre factorii genetici si influentele de mediu (inclusiv influentele educative) are loc o interAZactiune neobisnuita, anormala, care poate da nastere unei deficiente, deteminand:
Prin actiunea - de regula, complexa si inlantuita - a unor factori etiologici nocivi asupra organismului, in totalitatea sa, dar, mai ales, asupra sistemului nervos central, in diferite etape ale procesului de crestere si maturizare, se produce o accentuata scadere a eficientei mintale, precum si o semnificativa diminuare a capacitatii de adaptare si integrare sociala, adica o stare de handicap consecutiv deficientei mintale.

Etiologia starilor de handicap consecutiv deficientei mintale este deosebit de complexa si variata. Factorii cauzalise gasesc in trei domenii fundamentale:zestrea genetica - ereditatea, adica ceea ce este mostenit; in aceasta categorie intra:factorii genetici nespecifici (care dau nastere deficientei mintale endogene); factorii genetici specifici (aberatii cromozomiale, deficiente specifice ale genelor: - disfunctii metabolice, disfunctii endocrine etc.);

-mediul si educatia, adica ceea ce este dobandit, in aceasta categorie intrand factorii etiologici prenatali, perinatali, postnatali, si psihoafectivi. Cand factorii respectivi provoaca leziuni ale sistemului nervos central si determina o stare de deficienta mintala, aceasta deficienta este considerata exogena. O clasificare a factorilor etiologici in cazul deficientelor senzoriale consta in:

-factori predispozanti a caror actiune incepe in primii ani de viata si determina vulnerabilitatea persoanei fata de agenti etiologici care mai tarziu vor insoti aparitia bolii;-factori precipitanti care se produc cu putin timp inainte de debutul unei tulburari pe care o induc;
-factori de intretinere care prelungesc cursul unei tulburari, dupa ce a fost provocata;-factori de stres.

In general , factorii cauzali actioneaza in sisteme dinamice, in lanturi cauzale si sunt favorizati in actiunea lor de anumite conditii.
Unii autori identifica 3 nivele ale sistemului etiologic:
-primul nivel e reprezentat de relatia cauzala dintre deficienta si diferitele lezari sau disfunctii ale analizatorilor;
-al doilea nivel e reprezentat de factorii cauzali care determina afectiunile analizatorilor;

-al treilea nivel este reprezentat de factorii de natura sociala, economica, psihologica, educationala care conditioneaza aparitia si manifestarea cauzelor relevate la primele doua nivele.
*handicapurile de limbaj apar prin actiunea unor procese complexe in perioada intrauterina a dezvoltarii fatului, in timpul nasterii sau dupa nastere. La aceste cauze generale, de pot fi incriminate in toate tulburarile de limbaj, se adauga altele specifice unei categorii date.
Aceste cauze se impart in functie de forma si perioada cand apar:

1.Dintre cauzele care pot actiona in timpul sarcinii, citam:diferite intoxicatii si infectii, bolile infectioase ale gravidei, incompatibilitatea factorului Rh, carentele nutritive, traumele mecanice care lezeaza fizic organismul fatului, traumele psihice suferite de gravida, incepand cu neacceptarea psihica a sarcinii si terminand cu trairea unor stressuri, framantari interioare, spaime, care isi pun pecetea asupra dezvoltarii functionale a fatului.

2.Din categoria cauzelor care actioneaza in perioada nasterii, le mentionam pe urmatoarele: nasterile grele si prelungite, care pot provoca leziuni ale sistemului nervos central, asfixiile ce pot determina hemoragii la nivelul scoartei cerebrale, diferite traume fizice, cum ar fi lovirea capului de oasele pelviene, accidente mecanice s.a.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.