Etnologia juridica in cadrul stiintelor interferentiale sociale

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scopul etnologiei juridice este sa redea izvoarele si formele specificului etnic al civilizatiei traditionale si culturii populare romanesti. Ca stiinta de sine statatoare ea a capatat contur stiintific abia la sfarsitul primei jumatati a sec. al XX-lea.
Ceea ce caracterizeaza etnologia juridica este faptul ca ea trateaza drepturile primitive, in sensul de arhaice. O regula sau institutie juridica este declarata arhaica in momentul in care ea repreyinta un stadiu de cultura pe care societatea noastra a depasit-o de mult timp.

Etnologia juridica poate fi definita ca fiind acea ramura a etnologiei generale care trateaza aspectele juridice ale civilizatiei si culturii arhaice si populare, ca parti constitutive ale conceptiei despre existenta si lume si ale modurilor de organizare normativa a vietii. Se poate spune, intr-o exprimare mai scurta ca etnologia juridica studiaza dreptul cutumiar al societatilor arhaice.

Spre deosebire de drepturile moderne care se caracterizeaza prin rationalitate, drepturile primitive se definesc prin mentalitate prelogica, mistica, magica. Fenomenele de drept arhaic nu pot fi considerate ca fiind prea rigide sau prea simple. Ele sunt adesea de o subtilitate deconcertata, iar pentru cei care le cerceteaza cu atentie, pot aparea ambigue, susceptibile de o interpretare atat utilitara cat si mistica.

Cu studiul aspectelor juridice ale civilizatiei si culturii primitive se ocupa in parte si alte discipline precum: geografia juridica, antropologia juridica si sociologia juridica. Aceste discipline mai poarta denumirea si de discipline interferentiale seriale.

1. Geografia juridica
Geografia juridica a fost conceputa ca o stiinta de contact intre studiul formelor de relief si cel al regulilor de drept. In timp ea a devenit o stiinta a raporturilor reciproce dintre ecologie si legislatiei, prezentandu-se ca o stiinta de filozofare concreta asupra legaturilor dintre modalitatile geografice si gandirea juridica populara.

Unul din scopurile geografiei juridice il reprezinta transpunerea obiceiurilor si traditiilor juridice ale unui popor, sau ale unui grup de popoare inrudite, pentru a incadra in spatiu un sistem juridic popular sau familii de sisteme juridice populare.
Unul dintre intemeietorii geografiei juridice este francezul Rene David, care in lucrarea sa, "Geographie juridique", distinge dupa metoda cartografica trei mari familii de drepturi:

a) familii de drepturi cutumiare ale unor popoare ramase intr-un stadiu putin avansat de civilizatie si cultura;
b) familii de drepturi cu caracter mistico-religios;
c) familii de drepturi populare moderne cum sunt familia romano-germanica, familia common-law si drepturile socialiste.Autorul sustine ca aria fiecarei familii de drept se modifica in spatiu si timp prin adaptabilitate la mediul geografic, si ca difera de la o latitudine si longitudine la alta. De asemenea, sustine autorul, ea sufera modificari determinate de gradul de interventie materiala a omului in peisajul si structura solului.

Cu alte cuvinte, cu cat un popor are metode mai avansate de constructie, cu cat acel popor are o interventie mai mare asupra mediului inconjurator, acel popor va avea si un sistem de legi mai avansat. Un exemplu elocvent este diferenta dintre Africa si Europa. De exemplu, in privinta latitudinii, in Europa este mai frig ca in Africa, ceea ce inseamna ca locuitorii Europei au trebuit sa-si confectioneze haine calduroase, sa-si faca case mai solide, ceea ce a dus la cresterea gradului de civilizatie, deci implicit si dezvoltarea unui sistem mai avansat de legi.

2. Antropologia juridica
Antropologia juridica este o ramura speciala a antropologiei generale. Antropologia juridica incearca sa redea structura, functiunea si calitatea persoanei umane ca factor creator de ordine social-culturala. Mai simplu spus, ea cerceteaza in planul vietii omului istoricitatea, limitarile lui bio-socio-culturale in stabilirea unei ordini umane pe pamant.

Inceputuri ale antropologiei juridice le gasim in a doua jumatate a sec. al XIX-lea, o data cu intemeierea scolii antropologice italiene, al carei reprezentant este vestitul crimilonog, Caesare Lombroso. Pe scurt, acesta sustine ca debilitatile psihice stau la baza infractiunilor innascute, deci el pune la baza infractiunilor numai factorii biologici.

Antropologia juridica culmineaza cu lucrari ale scolii antropologice engleze si americane in sec. al XX-lea, devenind o stiinta antropologica particulara care isi propune explicarea evolutiei biologice a omului, adica trecerea de la legile biologice ale vietii la legile social-culturale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.