Etologie

Trimis la data: 2006-07-02 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Raluca Mihai Dimensiune: 58kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Formele principale de comportament a)Comportamentul alimentar este primul.Apare la pui, fara experienţă anterioară.Instinctul depăşeşte experienţa.La mamifere şi om, puiul este neajutorat, parazit, deci trebuie ajutat pentru procurarea hranei. b)Comportamentul de apărare este forme de supravieţuire prin fugă a unor specii sau de ascundere în mediu. Insectele şi şopârlele îşi lasă un picior sau coada pe câmpul de luptă

c) Comportamentul sexual apare la adult. La unele insecte e doar o zi sau câteva ore.Dar la multe animale viaţa sexuală este periodică, femela primeşte masculul doar în anumite perioade ale anului ( rut, dansuri nupţiale, etc.). Masculul parcurge mari distanţe pentru a găsi partenera şi ea îl primeşte sau nu. Ţânţarii emit ultrasunete , fluturii găsesc femela la zeci de km. Datorită mirosului emis de glandele sexuale femele.

d) Comportamentul social (colectiv) asigură organizarea în familii de albine, colonii de bureţi, stoluri de păsări, cîrduri de pinguini, bancuri de peşti, turme de elefanţi, cirezi de copitate, a animalelor sociale, coloniale. Ex: Ce este un animal colonial? Poate trăi singur? Există forme de comunicare (limbaje diferite)

Ierarhie socială ( conducători, luptători, lucrători,etc.) Apar comportamente de învăţare ce sunt şi la unele solitare, dar majoritatea le au cele sociale, unde învăţarea e mai puternică decât instinctul. Procesul de învăţare este general, realizat printr-un mecanism neurofiziologic în creier, ca urmare a situaţiilor trăite de individ. Alte forme: migraţii, marşuri, invazii, sinucideri în masă, etc.

Locomoţia : forme de deplasare
Modul de construcţie a adăposturilor : construcţii bizare din diverse materiale , dar necesare pentru fiecare specie.

Capitol II: COMPORTAMENTUL DE APĂRARE
Tipuri de relaţii în lumea vie:
1) cooperarea:
-asociaţii pentru hrănire
-asociaţii pentru adăpost, protecţie;
-asociaţii pentru înmulţire şi răspândire a seminţelor (urmaşilor);

2) parazitism:
-viermi, bacterii patogene;
-viermi paraziţi;
-insecte şi acarieni paraziţi;
3) prădătorismul.

1.Cooperarea:
a)asociaţii pentru hrănire: „vacile furnicilor”: insecte coloniale, furnicile sunt zeci, sute de mii în muşuroi. Hrana lor e asigurată prin SIMBIOZĂ cu păduchii de plante- afidele, ce se înmulţesc rapid şi pot fi îngrijiţi de furnici. Afidele consumă seva plantelor, de aceea furnicile transportă aceşti păduchi pe plante , le construiesc adăposturi sau le adună sub pământ, aducându-le hrană vegetală.

De ce această grijă? Excrementele afidelor sunt bogate în zaharuri dulci, apreciate de furnici şi culese ca nişte picături dulci de pe abdomenul afidelor. Remarcabilă organizarea furnicilor-Se observă o dezvoltare a producţiei afidelor.

-Prietenia ciupercă-frunză: Furnica roşie braziliană duce frunze în gropi unde există ciuperci crescute de acestea. Furnicile muşcă locul pe unde ar ieşi pălăria ciupercii şi în loc iese o mică umflătură hrănitoare, proteică, consumată de furnici.

-Galele arborilor: Provocate de înţepăturile insectelor(viespi), aceste căsuţe rotunde ocrotesc larvele lor. Beneficiază: -insecta că are adăpost; - copacul este ocrotit şi ocolit de alte omizi dăunătoare.

b) asociaţii pentru adăpost şi hrănire:
-Pagurul şi actinia: Pagurul, un răcuşor pustnic se ascunde într-o cochilie goală găsită, căci corpul lui este moale. Ca să se poată hrăni are nevoie de un ajutor de seamă: o actinie cu braţe usturătoare cum au anemonele de mare, este pusă de rac deasupra cochiliei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.