Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Trimis la data: 2016-01-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adi58
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1919 a aparut la Cluj volumul POEMELE LUMINII semnat de Lucian Blaga,volum pe care N.Iorga l-a numit "bucata de suflet romanesc".
Aceasta poezie se afla in deschiderea volumului.Poezia face parte din seria artelor poetice modern ale literaturii romane interbelice. ARTA POETICA ( sau ars poetica )exprima viziunea despre lume si viata a autorului,rolul lui in univers si rolul artei sale,toate exprimate intr-un limbaj specific.
Poezia este o arta poetica deoarece poetul isi exprima conceptia despre poezie si despre rolul poetului.Este o arta poetica moderna deoarece apare relatia poet-lume si poet-creatie,apar influente expresioniste,apar metafore plastice si revelatorii si versul este liber.In acelasi timp,poezia este o meditatie filozofica si o confesiune elegiac.
Titlul sugereaza atitudinea poetului fata de cunoastere.Metafora "luminii" sugereaza cunoasterea si iubirea, dar si sugestia.Cunoasterea lumii se poate realize numai prin iubire.

Poezia se construieste pe opozitia dintre" lumina altora "si "lumina mea' adica dintre cunoasterea paradiziaca (rationala) si cunoasterea luciferica (poetica).In coneptia filozofului Blaga,cunoasterea paradiziaca inseamna un plus de cunoastere,descifrarea misterelor si cunoasterea luciferica inseamna un minus de cunoastere,adica adancirea misterelor.Poetul allege cunoasterea luciferica.Blaga afirma ca, cateodata,datoria noastra nu este de a descifra un mister ci de a-l transforma intr-un mister si mai mare.Rolul poetului nu este de a descifra tainele lumii si de a le ucide ci de a le misterul prin creatie.Astfel creatia apare intre lume si eul poetic.Rolul poeziei este ca prin imaginatie, creatorul sa patrunda in tainele Universului si sa le sporeasca.

Tema poeziei exprima atitudinea poetului fata de tainele lumii si anume,cunoasterea lumii este posibila numai prin iubire.Ideea poetului este de a proteja aceste mistere.
Lirismul este subiectiv prin verbele si pronumele la persoana l (eu iubesc,nu strives,nu ucid) si adjectivele posesive la persoana l (calea mea,ochii mei).
Titlul este o metafora revelatorie (corola de minuni a lumii).Prezenta pronumelui eu inca din titlu,repetandu-se apoi de inca 5 ori in poezie si de 2 ori se subintelege, este o influenta expresionista si o marca a confesiunii.

Verbul la forma negative exprima refuzul poetului de descifrare a tainelor ci optiunea lui de a le adanci. Titlul este reluat in incipitul poeziei. Metafora "corolla de minuni a lumii" semnifica misterele Universului.
Poezia se construieste in jurul opozitiei dintre cele doua tipuri de cunoastere:eu-altii, lumina mea-lumina altora si prin alternarea motivului luminii si al intunericului.Motivele poetice sunt lumina si misterul."Lumina altora" sugruma,ucide,striveste ,pe cand "lumina mea" sporeste,imbogateste tainele lumii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.