Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - bacalaureat 2009

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 3768
Autor: CristinaN
Dimensiune: 6kb
Voturi: 80
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" deschide volumul de debut al lui Lucian Blaga,este un cod de lectura,o arta poetica prin care eul liric prezinta raportul dintre om si univers,o relatie care exprima bucuia acestuia in a proteja tainle lumii : "Omul trebuie sa fie un creator,de aceea renunt cu bucurie la cunoasterea absolutului".
Textul poetic apartine modernismului intrucat Blaga valorifica lirismul gnoseologic,o forma de cunoastere a misterelor lumii.Acesta este influentat de expresionism,de aceea poezia pune accentul pe eul liric care este caracterizat de trairi puternice,precum si de sentimentul metafizic.De asemenea,textul cultiva categoriile negative : »morminte », »intunericul »,dar si substratul mitologic.

Poetul se inspira atat din miturile crestine,cat si din cele indice.Astfel,una dintre cele doua tipuri de cunoastere se numeste paradisiaca,amintind de scena in care Dumnezeu i-a spus lui Adam sa numeasca fapturile din jurul lui cu scopul de a-i arata ce poate sa cunoasca prin ratiune.El i-a dat o limita a cunosterii.De cealalta parte, »corola » pare sa aiba un corespondent in mitologia indica in »lotusul cu o mie de petale »,ceea ce semnifica perfectiunea.

Un alt element de compozitie care demonstreaza modernitatea poeziei este prozodia.Aceasta se caracterizeaza prin versurile libere,cu masura inegala,deoarece accentul cade pe idee.De asemenea,se foloseste tehnica ingambamentului,dandu-se,astfel,cursivitate idee poetice.

Titlul se reia in incipit.Incepe cu pronumele personal « eu »,ceea ce inseamna ca poezia este o confesiune expresionista de tip monolog.Eul liric se confeseaza cu privire la viziunea despre cunoastere care sustine antiteza eu-altii,demonstrata si de secventele lirice din compozitia poeziei : »dar eu... ».Nu este un eu biografi,ci unul simbolic,este eul expresionist vazut ca centru al universului.

In centrul discursului liric sta motivul luminii cu intelesul cunoasterii.Blaga,in trilogia cunoasterii,prezinta doua tipuri de cunoastere opuse :cunoasterea paradisiaca si cunoasterea luciferica.Pe cand cunoasterea paradisiaca este cunoasterea de tip rational,cea luciferica nu are limita,trecand dincolo de ratiune si fiind proprie filozofiei,artei,miturilor.De asemenea,cunoasterea paradisiaca isi propune sa distruga misterele lumii prin lumina ratiunii,spre deosebire de cunoasterea luciferica ce isi propune sa la sporeasca.

Astfel,prin titlu poetul isi exprima optiunea pentru cunoasterea luciferica. Metafora »corola de minuni a lumii » sugereaza frumusetea si perfectiunea lumii,dar si ideea de creatie divina.Minunile lumii sunt mentionate prin enumeratia »in flori,in ochi, pe buze ori morminte »ce simbolizeaza universul vegetal si estetic,in general,al cunoasterii si spiritualitatii,al logosului si erosului si al transcenderii in alta lume.

Poezia prezinta,in continuare,opzitia eu-altii echivlenta cu raportul celor doua tipuri de cunoastere.Cunoasterii paradisiace ii sunt atribuite cuvinte din campul lexical al agresivitatii,precum : »ucid », »strivesc », »sugruma », »micsoreaza »,ceea ce demonstreaza faptul ca are un impact negativ asupra lumii.Lumina cunosterii luciferice, pe de alta parte,nu lumineaza si nu distruge,astfel,intunericul,misterul,ci il »sporeste », »mareste », »imbogateste ».Tot pentru a descrie misterele lumii,poezia prezinta o comparatie ampla.

Luna este asociata cunoasterii luciferice,deoarece lumina ei nu distruge misterul noptii,ci il sporeste prin jocul de lumini si umbre,precum poetul lumineaza « intunecata zare »,schimband neintelesul in « nentelesuri si mai mari ».Motivul zarii semnifica hotarul dintre cunoscut si necunoscut.Epitetul personificator »tremuratoare »sugereaza magia luminii selenare,iar in asociere cu cuvantul »fiori » exprima viata universului si emotia eului liric in fata misterelor lumii.

Ultimele doua versuri se constituie intr-un elogiu al iubirii,sentiment ocrotitor al misterului,ca justificare a optiunii pentru cunoasterea luciferica si ca mod de intrare in armonie cu universul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.