Eufemismul

Trimis la data: 2015-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_S
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este conceptul operational care implica folosirea unei expresii sau al unui cuvant elegant pentru a desemna o realitate negativa.

Literatura populara
Folclorul literar
Etimologie
Termenul folclor este un compus de origine englezeasca provenind din folk + lore - popor + intelepciune. Termenul a fost introdus in anul 1846 de catre reverendul englez William Thomson.
Folclorul reprezinta totalitatea creatiilor populare ale unei natii indiferent de domeniu, literatura, muzica, arta picturala, coregrafie etc.
Literatura populara reprezinta asadar o componenta importanta a folclorului incluzandu-se asadar in aceasta.
Trasaturi ale literaturii populare
1. Caracterul oral - este o trasatura esentiala a creatiei literare folclorice dar nu este specifica numai acestora deoarece toate operele foarte vechi s-au transmis pe cale orala.

Oralitatea presupune asadar un anume modul de transmitere ci si cel de elaborare respectiv receptare deoarece opera folclorica are de obicei finalitate practica.
2. Caracterul colectiv - deriva evident din cel oral si este specific creatiei populare deoarece aceasta se elaboreaza colectiv se recepteaza in colectivitate si mai ales exprima o mentalitate colectiva, generala, oamenii din popor ne fiind interesati de cazuri particulare.

3. Caracterul anonim - deriva din cel oral si colectiv, identitatea autorului initial pierzandu-se, receptorul popular este interesat in primul rand de creatie si nu de creator.
4. Caracterul sincretic:
• Sincretismul - simultaneitatea mai multor forme de arta in generarea si desfasurarea unei creatii.
Opera populara nu poate face disocierea intre mai multe forme de arta, astfel balada nu va fi intotdeauna insotita de muzica, o doina de miscare scenica, un basm de mimica si scenica.

5. Genuri si specii ale literaturii folclorice
La fel ca si literatura culta, literatura folclorica cuprinde toate cele trei genuri literare: liricul, epicul si dramaticul.
1) Genul liric se imparte in trei categorii
a) Lirica diurna - cuprinde ca specie majora cantecul. Tot in categoria cantecelor se situeaza si doina care este de fapt un cantec de jale.
b) Lirica de cugetare - cuprinde specii ca ghicitoarea, proverbul, zicatoarea si framantarea de limba.

c) Lirica ritualica - cuprinde acele creatii care se leaga de un anumit eveniment si aici se includ: strigarea, bocetul, oratia de nunta.
2) Genul epic se imparte si el in doua mari categorii:
a) Epica in versuri cuprinde specii ca: balada, colinda, legenda.
b) Epica in proza are ca specii: basmul, snoava, legenda narativa.
3) Genul dramatic este foarte dezvoltat in literatura populara dar nu se concretizeaza propriu-zis in specii, se cunosc totusi cateva forme de teatru populare:
1. Teatrul cu masti zoomorfe
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.