Europa - relief, clima

Trimis la data: 2015-03-23 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nistor_T Dimensiune: 4417kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Repartitia inegala a celor doua forme de relief face ca Norvegia sa fie catalogata o tara muntoasa, in timp ce Finlanda si Suedia sa fie dominate de podisuri. Campiile sunt slab reprezentate in zonal litorala sudica si cea estica, prezinta un aspect valurit cauzat de conservarea vestigiilor morfologiei glaciare, indeosebi a valurilor de morene si a depresiunilor de subsapare.

Clima este principalul factor in evolutia peisajului nord-european, ale carui valente sunt imprimate de catre latitudinea, subpolara. Totusi, Curentul Golfului induce cea mai pregnanta anomalie climatica europeana relevata printr-un climat bland si umed, care in vestul Norvegiei depaseste Cercul Polar catre nord. Alpii Scandinaviei (prin rolul lor de baraj orografic) imprima o continentalizare climatica brusca (reducerea spre est a precipitatiilor de la 1500-2000 mm/an la 300-400 mm/an in Podisul Finlandez). Cresc, de asemenea amplitudinile termice (peste 250 C) si durata stratului de zapada (4-6 luni/an) cu implicatii si restrictii, directe, in agricultura.

Hidrografia se impune in primul rand prin prezenta marilor pe trei din cele patru fatade. Ca urmare, se inregistreaza o larga deschidere catre oceanul planetar, reflectata favorabil in economie si transporturi. Retelele hidrografice sunt scurte (singurul rau ce depaseste 500 km este Glomma), urile fiind dese si cu debite mari si constante.Prima consecinta importanta este potentialul hidroenergetic apreciabil, valorificat intens, mai ales prin dezvoltarea unor industrii energofage (aluminiu). Retele de scurgere cu densitati mari definesc teritoriul Suediei si Finlandei.

Lacurile suedeze sunt de dimensiuni apreciabile si cantoneaza mari rezerve de apa dulce (Vanern 5585 km2, Vattern 1899 km2 Malaren 1140 km2), asemeni celor finlandeze (Saimaa 4400 km2, Paijanne 1090 km2, Inari 1000 km2). Finlanda si Suedia detin un numar impresionant de lacuri cu diametre mai mari de 200 m (dupa unele surse numarul lor se ridica la cifra de 455 000, respectiv 96 000. Vegetatia constituie oglinda fidela a climatului. Asociatiile forestiere ocup peste 60% din suprafata Finlandei si 50% din Suedia.

Rezulta mari rezerve de lemn de calitate superioara, specifice taigalei nordice, precum si un echilibru environmental deosebit. In nordul regiunii se dezvolta tundra si silvotundra, in centru, taigaua formata din pin (55%), molid (30%), mesteacan (15%) etc. Partea sudica a Suediei este acoperita de paduri de foioase in amestec cu conifere.
Fauna releva un diapazon compozitional dominat de speciile climatului rece (ren, urs polar, vulpe polara, marmota) si cele cu ecotopul suprapus taigalei (elan, cerb, urs, zibelina, caprior, lemingi, alunar, castor, vulpe argintie etc).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.