Europa in lumea contemporana

Trimis la data: 2004-03-17
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.36 / 10
Downloads: 6917
Autor: Valeriu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 444
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi ocupã doar 7 % din întinderea uscatului si 10 % din populatia globului, Europa detine aproape jumãtate din comertul mondial si principalul loc la o serie de produse industriale (produse siderurgice, derivate din rafinarea petrolului, masini, diferite utilaje, produse chimice etc.) si materii prime (fier, cãrbune, sare etc.).
Descoperirile geografice si revolutia industrialã au extins influenta Europei la dimensiunile întregii planete. Tãri europene precum Regatul Unit, Franta, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia si-ai construit mari imperii coloniale. Rusia, pornind de la nucleul ei european, a extins limitele Europei, în Asia de Nord, pânã la Pacific.

Pe întinse spatii continentale ale lumii se vorbesc limbi europene sau limba oficialã este o limbã europeanã.Orasele europene au fost mari centre urbane de-a lungul timpului : Atena si Roma (în antichitate0, Bizant (apoi Constantinopole) în Evul Mediu, Londra, Paris si Moscova în epoca modernã si contemporanã.

Industria si tehnologia contemporanã îsi au originea în Europa, iar cultura si civilizatia din antichitate si din timpul Renasterii au influentat cultura si civilizatia mondialã.

Europa are o prezentã continuã în spatiul cosmic (prin Federatia Rusã, Franta si alte tãri). Cea mai dezvoltatã tarã a lumii contemporane (SUA) are la bazã o populatie si o experientã predominant europene.

În actuala lume multipolarã, Europa are un rol deosebit de important si de activ, participând creator la schimbul mondial de bunuri, valori si informatii.
Europa, atât de unitarã sub raportul geografiei si istoriei comune, este totodatã teritoriul unei mari diversitãti umane, ceea ce conferã tãrilor si popoarelor sale o identitate proprie.

A fi olandez, francez, italian, portughez, rus, englez, maghiar, grec, danez, ucrainean, român sau de altã nationalitate înseamnã sã apartii unui anumit spatiu geografic si uman, dar înseamnã sã fii în acelasi timp european.

Originalitatea fiecãrei tãri si a fiecãrui popor a determinat elaborarea unor rãspunsuri proprii la toate problemele fundamentale ale omenirii.Aceste rãspunsuri constituie tot atâtea posibilitãti de a progresa în stiintã, culturã si civilizatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.