Europa intre absolutism si liberalism

Trimis la data: 2007-10-27
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 3201
Autor: Laura
Dimensiune: 4kb
Voturi: 730
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prima jumatate a secolului al XIX-lea a fost dominata de miscari revolutionare si razboaie de eliberare nationala , care au dus in final la prabusirea regimului politic instaurat in 1815. Incadrata in revolutia general europeana ,revolutia romana de la 1848 a avut cauze proprii.ea a contribuit decisiv la dezvoltarea Tarilor Romane, la nasterea capitalismului romanesc .
Sfirsitul epocii napoleoniene afost marcat de Congresul de la Viena care a incercat sa aduca pacea si linistea .Congresul a impus restauratia si a organizat harta Europei fara a tine cont de aspiratiile popoarelor si de dreptul lor de a- si decide singure soarta .
Dominat de personalitatea cancelarului Metternich, congresul a reorganizat Europa potrivit vointei Angliei , Prusiei , Austriei si Rusiei , tari cu orientare marcat conservatorista .

In multe state a fost reintrodus absolutismul , iar noul regim social si politic creat s- a numit restauratie . Abia creat , acest regim s- a confruntat cu ample miscari nationale ale popoarelor afectate de reglementarile impuse de marile puteri .
Pentru a- l impune si mentine a fost creata Sfanta Alianta , o alianta politica si militara a monarhilor Austriei , Rusiei si Prusiei ; Francisc I de Habsburg , Friedrich Wilhelm al III-lea de Hohenzolern si Alexandru I isi promiteau sprijin reciproc pentru inabusirea oricaror miscari revolutionare si nationale , a oricaror incercari de schimbare a regimului politic impus .

Hotararile Congresului de la Viena si crearea Sfintei Aliante nu au adus echilibrul , ordinea si linistea dorite de regii Europei .
Inceputul secolului a fost dominat de miscari ale popoarelor europene animate spiritul Revolutiei franceze , de dorinta ca fiecare sa dispuna singur de soarta sa si de deziteratul realizarii unor reforme sociale , economice si politice cu caracter modern .
In jurul acestor idealuri nationale s- au strins deopotriva reprezentanti ai burgheziei si ai altor clase sociale care vedeau in schimbare speranta unei vieti mai bune .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.