Europa si Uniunea Europeana in lumea contemporana

Trimis la data: 2007-02-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 18
Autor: Sorin
Dimensiune: 142kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Europa si Uniunea Europeana in lumea contemporana
Rolul Europei in construirea lumii contemporane
Desi nu a apartinut ariei de desfasurare a procesului de antropogeneza, Europa a avut o extraordiara contributie la crearea civilizatiei universal si construirea lumii contemporane. Sunt cunoscute si renumite contributiile, atat meteriale, cat si spirituale, ale civilizatiilor greaca si romana, precum si ale Renasterii la patrimonial civilizatiei mondiale:
Referat despre Europa si Uniunea Europeana in lumea contemporana
- Civilizatia greceasca: stilurile arhitecturale (Doric, ionic si corintic), in care sunt inaltate edificii grandioase (temple, palate, teatre monumentale, constructii memorial etc.), sculptura care impresioneaza prin perfectiunea proportiilor (la care se adauga ritmul miscarilor, seninatatea si maretia figurilor);

- Civilizatia romana: edificii grandioase, incluse intr-un system urban précis si functional, constructii de utilitate publica (terme, forumuri etc.), religioase (bazilici, temple), commemorative (arcuri de triumf, mausolee, columne) etc., picture (ansambluri de fresca si mozaic), infrastructura (faimoasele cai rutiere, via, si poduri).

- Renasterea: epoca in istoria Europei (sec. XIV-XVI), in care au avut loc marile descoperiri geografice—care au deposit granitele vechii lumi cuoscute, punand bazele comertului mondial—si a avut loc o extraordinara inflorire a literaturii, stiintei, gandirii plitice si filozofice, dar mai ales a artei (,, arta renascentista’’, cu numerosi reprezentanti, intre care Michelangelo, Donatello, Leonardo da Vinci, Rafael, Botticelli, Tizian, Van Eyck, Durer, Holbein s.a.).

Doua elemente majore care au avut loc pr continental European, cam in acelasi timp, au marcat trecerea de la epoca moderna pe intreaga planeta: revolutia industrial si Revolutia Franceza.

Revolutia industrial: procesul de inlocuire radical a productiei manual manufacturiere cu productia de fabrica, bazata pe masini, declansata in Anglia, in ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. De aici, masinismul (mecanizarea industriei textile, masina cu aburi), noua metalurgie a fierulu, caile ferate si miracolul energetic (prima hidrocentrala in Franta, in 1869, prima termocentrala in Marea Britanie, in 1882) se raspandeste pe intreg continental, de la vest la est, in parallel manifestandu-se sip e alte continente (America—mai intai in S.U.A., Asia—pentru inceput in Japonia).

Revolutia Franceza: desfasurata intre anii 1789-1794, a dus nu numai la abolirea structurilor vechiului regim (inlaturarea monarhiei), ci mai ales la desfiintarea ralatiilor feudale, prin amploare si semnificatie avand o mare insemnatate international ,, Declaratie a dreptului omului si cetateanului’’ si ideile de ,, libertate, egalitate, fraternitate’’ patrund in constiinta epocii, iar notiunea de libertate, democratie, patrie si natiune, propagate apoi de razboaiele napoleoniene, bulverseaza intregul continent, zdruncinand regimurile feudale absolutist.

Tot continentul European va fi, in secolul al XIX-lea, legand constituiri statelor nationale, ami ales in Europa Centrala (inclusive Romania) si de Sud-Est.

Sec al XX-lea va fi unul bulversat pentru Europa: doua razboaie mondiale, care produc mari pagube material si umane, nasterea primului regim communist, apoi constituirea unui adevarat ,, lagar comunist’’, in care a fost inglobata si Romania.

Desi are o pondere in scadere in anumite domenii, cum sunt populatia (datorita sporului natural negativ), puterea economica, militara, stiintifica, tehnologica etc. (gratie multiplicarii actorilor in domeniile respective de alte continente), Europa ramane, in continuare, un punct de referinta si chiarun model. Succesul sau esecul organizatiilor europene, precum Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliul European, Uniunea Europeana si NATO (structurata euroatlantica), in atingerea obiectivelor propuse au un impact decisive asupra viitorului institutiilor internationale pe intreaga planeta.

Uniunea Europeana si ansamblurile contemporane: privire contemporana
In present, pe Glob, exista peste 100 de asciatii / organizatii internationale, majoritateacu obiective economice, avand, declarat sau nu, ca model CEE/UE, dar putine au atins un grad mai ridicat de coerenta, cum sunt ASEAN, NAFTA, MERCOSUR sau tind spre asa ceva (APEC, OCS s.a.).

Intre organizatiile internationale care au avut drept model CEE/UE—si care coopereaza ce acesta—se inscribe CARICOM (CARBBEAN COMMUNITY), infiintata in 1960, ingloband sase state in zona Marii Caraibelor (Barbados, Belize, Guyana, Jamica, Surname si Trinidad-Tobago). Aceasta organizatie cunoaste un trend pozitiv de integrare, in 2006 reusind, déjà, sa creeze piata unica. Foarte importanta este relatia UE cu marile organizatii transnationale, precum ONU, OCDE, NATO s.a.

UE-ONU
Toate tarile member UE sunt, in acelasi timp, si membre ale ONU, iar daua (Franta si Marea Britanie) fac parte din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate. Obiectivele celor doua organizatii aproape se suprapun in totalitate: cooperare in toate domeniile (economic, social, umanitar etc), promovarea pacii si sigurantei, a drepturilor omului si libertatilor fundamentale. UE a fost cel ma bun sprijinitor al ONU in atingerea obiectivelor propuse, inre care programele de dezvoltare si cele umane, stingerea conflictelor.

UE-NATO
NATO (North Atlantic Treaty Organization; Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord) a luat fiinta in 1949, realizand o legatura transatlantic care uneste Europa de America de Nord intr-o alianta unica de aparare si securitate, care sa faca fata amenintarilor ideologice, politice si militare la adresa securitatii tarilor membre.
In prezent NATO insemna UE (toate cele 27 de tari membre, inclusive Romania), plus S.U.A. si Canada.

Daca multa vreme NATO a fost privita doar ca o strucura militara a carei principal sarcina era aceea de aparare a Europei Occidentale, dupa evenimentele din Europa Centrala si de Est (cederea regimurilor comuniste, dezmembrarea Uniunii Sovietice) relatia dintre cele doua organizatii a devenit mai complexa:
- NATO sprijina initiative UE de creare a unei structure proprii de aparare si securitate, S.U.A., principalul pilon al NATO, realizand, dupa conflicte din fosta Iugoslavie, ca o Europa mai puternica din punct de vedere military este in avantajul sau;

- Cele doua organizatii au o pozitie comuna in privinta celor doua mari flageluri: terrorism si armele de distrugere in masa;

- Adaugarea unei dimensiuni economice in relatia transatlantica, volumul comertului reciproc cu bunuri si sevicii intre UE si S.U.A. fiind cel mai mare de pe Glob.

UE-OCDE
OCDE (Organization de Cooperation et de Developpement Economique, Organization for Economic Cooperation and Development) a fost create in 1961 (ca succesoare a Organizatiei Europene pentru Cooperare Economica, infiintata in 1948) si grupeaza 30 de tari (Romania nu face parte) de pe toate continentele ( mai putin Africa). Are ca obiective promovarea dezvoltarii economice (cu accent pe problema energiei) a tarilor membre si a schimburilor comerciale mondiale pe baza multilateralimului.
Intrucat majoritatea tarilot UE fac parte din OCDE (lipsesc 8 din cele 12 tari intrate in ulimele doua valuri) si obiectivele celor doua organizatii sunt, in buna masura, similare, exista o cooperare constanta.

UE-OSCE
OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa; Organization for Security and Cooperation in Europe), create in 1972 sub numele de CSCE (Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa; actualul nume il are din 1994), include 55 de state: toate statele europene (inclusive Vativanul, fiind singura organizatie international din care facem parte), la cer se adauga Canada, S.U.A. si opt tari asiatice foste membre ale Uniunii Sovietice. Avand in vedere obiectivul major al OSCE, asigurarea pacii si securitatii pe continent, UE este un sprijinitor active al OSCE.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.