Europol

Trimis la data: 2015-08-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela_R
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Europol este organizatia care se ocupa de aplicarea legii in cadrul Uniunii Europene si care opereaza cu toate informatiile referitoare la criminalitate.Obiectivul sau este acela de a imbunatati eficacitatea si cooperarea autoritatilor competente din statele membre in ceea ce priveste prevenirea si combaterea formelor grave de crima internationala organizata si terorism.Europol are misiunea de -si aduce o contributie semnificativa la actiunea Uniunii Europene de aplicare a legii impotriva crimei organizate si a terorismului,concentrandu-si eforturile asupra organizatiilor criminale.
Infiintarea organizatiei Europol a fost convenita prin Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeana din 7 februarie 1992.Avand sediul la Haga ,Olanda,Europol a inceput sa-si desfasoare activitatea pe 3 ianuarie 1994 sub denumirea Unitatea Drogurilor Europol(EDU),actiunile sale fiind limitate la lupta impotriva drogurilor.Treptat s-au adaugatalte domenii importante de criminalitate.Incepand cu 1 ianuarie mandatul Europol s-a extins pentru a cuprinde toate formele grave de criminalitate internationale,asa cum sunt acestea enumerate in Anexa la Coventia Europol.Conventia Europol a fost ratificata de toate statele membre si a intrat in vigoare la 1 octombrie 1998.In urma adoptarii mai multor hotarari cu caracter juridic cu privire la Conventie,Europol a inceput sa-si desfasoare toate activitatiile pe 1 iulie 1999.Europol este finantat din cotizatiile achitate de statele membre in functie de produsul national brut al fiecaruia.Bugetul pentru 2005:63,4 milioane euro.

Controlul financiar,care este numit de Consiliul de Administratie in unanimitate,raspunde de modul in care sunt angajate si achitate cheltuielile,precum si de incasarea venitului Europol.
Conturile anuale ale Europol sunt audiate.Aceasta activitate este efectuata de Comitetul comun de auditare,alcatuit din trei membri numiti de Curtea de Conturi a Comunitatilor Europene.

6.Personalul
Consiliul director al Europol este numit de catre Consiliul Uniunii Europene(ministri de justitie si ai afacerilor interne).Din Consiliul director fac parte,directorul Max Peter Ratzel(Germania) si directori adjunctiMariano Simancas (Spania) Jens Henrik Hojbjerg(Danemarca) si Kevin O'Connell(Regatul Unit).
La sediul Europol isi desfasoara activitatea 490 de persoane.Dintre acestea, 80 sunt ofiteri de legatura Europol(OLE) reprezentand mai multe tipuri de agentii care se ocupa de aplicarea legii(politie,vama,servicii de imigrare etc.).

Ofiterii de legatura (OLE),impreuna cu ofiterii,analistii si alti experti Europol ofera servicii eficiente si rapide multilingve,24 de ore din 24 .7.Managementul si controlul.
Europol raspunde in fata Consiliului Minstrilor Justitiei si Afacerilor Interne.Consiliul raspunde de indrumarea si controlul Europol.El numeste Directorul si Directorii adjuncti si aproba bugetul.Din Consiliul de minstri fac parte reprezentanti ai tuturor statelor membre,iar cerinta ca deciziile sa se in unanimitate ajuta la asigurarea unui control democratic asupra Europol.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.