Europolis-ul lui Jean Bart

Trimis la data: 2006-07-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 2180
Autor: Miha-laura
Dimensiune: 14kb
Voturi: 131
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Europolis-ul lui Jean Bart - Eugeniu P. Botez, cu pseudonimul Jean Bart, se naşte la 28 noiembrie 1874, la Burdujeni, în nordul Moldovei. Era fiul căpitanului Panait Botez- înflăcărat unionist- şi al Smarandei. Cursul primar şi-l începe în 1882, la şcoala din Păcurari, unde îl are ca dascăl pe Ion Creangă. Europolis-ul lui Jean Bart
Europolis-ul lui Jean Bart - Pseudonimul de Jean Bart şi l-a luat după numele celebrului marinar Jean Bart, care a trăit între 21 octombrie 1650 şi 27 aprilie 1702.Scriitorul va iscăli de aici înainte (1901) volumele cu acest pseudonim, la care va adăuga, între paranteze, adevăratul său nume: Eugeniu P. Botez.

Europolis-ul lui Jean Bart - Drumul creaţiei lui Jean Bart este de la articolul de ziar şi reportaj, la schiţă şi la nuvela de largă respiraţie, încheindu-se cu romanul Europolis, care se tipăreşte în 1933, fiind prefaţat de George Călinescu. Iar la 12 mai, tot în acel an (1933) se stinge din viaţă.

Europolis , titlul romanului, care a provocat o inutilă discuţie de polemică literară, este cum nu se poate mai adecvat. Este o mică ironie şi o plastică noţiune pentru tot aliajul şi mozaicul porturilor, în special al porturilor noastre.

Acţiunea romanului Europolis se petrece la gurile Dunării ,, la Sulina, acolo unde bătrânul Danubiu îşi pierde apa şi numele în mare”, cum spune citatul de pe coperta volumului. Toată această lume cosmopolită, făcută din funcţionari şi naufragiaţi ai vieţii, aventurieri şi căutători de noroc, porniţi în voia soartei pe liniile indescifrabile ale destinului, au găsit în Jean Bart un profund şi pasionat cunoscător.

Tot acel oraş instalat peste o aşezare de piraţi ai Mării Negre, cu stigmatele şi misiunea lui, aici pe linia de intersecţie a Europei orientale şi-a găsit în pana scriitorului o valoroasă realizare. Afabulaţia este simplă şi clară, fără afecţiuni dramatice şi fără eforturi de limbaj, curge în mod firesc ca toată literatura de elită pe care a făcut-o scriitorul până acum.

În cadrul acesta pitoresc pe care-l abordează scriitorul cu atâta facilitate şi prestigiu, se desfăşoară tragedia unei familii de greci întâlnită în această răscruce a pământului.

La Sulina ,,acolo unde bătrânul Danubiu îşi pierde şi apa şi numele în mare” şi unde Comisia Europeană a Dunării, aduce o notă gravă, internaţională, colonia elenă este frământată de un mare eveniment: Stamati Marulis, patronul cafenelei din faţa debarcaderului, primise o scrisoare de la un frate al său ,Nicola, îmbarcat pe vremuri ca marinar pe un vapor francez, şi dispărut.

Se afla acum în America, în Guyana, şi fiindcă îi murise nevasta şi avea numai o fată, avea de gând să-şi vândă totul şi să se întoarcă, spre a-şi sfârşi zilele lângă rudele sale, după patruzeci de ani lipsă. Această ştire împarte familia în două tabere, fiecare disputându-şi pe American, şi trezeşte în toţi speranţa mare de propăşire a portului şi comerţului, deoarece un întors din America nu putea fi decât milionar. Stamati face pregătiri mari de primire şi băncile îi deschid credit larg în vederea colaborării cu marele capitalist.

Americanul soseşte simplu şi cu bagaje puţine, aducând cu sine pe Evantia, fata născută din convieţuirea cu o indigenă de culoare, precum şi o maimuţă. E primit cu mare alai şi amândoi sunt înconjuraţi de cele mai mari atenţii, fiind acceptaţi chiar în cercul protocolar şi închis al Comisiunii Europene a Dunării.

În curând Evantia face cunoştinţă cu ofiţerul de marină Neagu, de care se îndrăgosteşte. Îi iese însă în cale un alt ofiţer, tip de Don Juan, poreclit de aceea şi ,,Marchizul de Priola” , un anume Deliu, fost amant al Penelopei, soţia lui Stamati Marulis, frumuseţe bizantină pe vremuri şi neconsolată încă de a-şi irosi viaţa în acest port monoton alături de un bărbat bătrân şi ursuz.

Deliu, seduce pe Evantia, în urma unei prinsori, Neagu pleacă atins în suflet, iar Evantia, nefericită şi persecutată de Penelope din gelozie, se îmbolnăveşte. La rândul lui Deliu, vrând să scape de Penelope, simulează o călătorie îndepărtată ceea ce provoacă sinuciderea Penelopei.

Exasperaţi că americanul nu scoate nici un ban, compatrioţii încep să se informeze. ,, Înţeleptul Logaridis” descoperă că Nicola fusese deportat în Guyana pentru o crimă săvârşită pe vapor, că stătuse acolo multă vreme în închisoare şi apoi liber, în calitate de concesionar în colonia agricolă, că luase o indigenă chiar dintre condamnate şi-şi crescuse fata sub îngrijirea călugăriţelor misionare. Era sărac. După ce vânduse tot, venise în Europa. banii îi cheltuise cu drumul şi acum nu mai avea nimic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.