Europolis-ul lui Jean Bart sau puzzel-ul etnic al Sulinei

Trimis la data: 2015-10-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca_O
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eugeniu P. Botez, cu pseudonimul Jean Bart, se naste la 28 noiembrie 1874, la Burdujeni, in nordul Moldovei. Era fiul capitanului Panait Botez- inflacarat unionist - si al Smarandei. Cursul primar si-l incepe in 1882, la scoala din Pacurari, unde il are ca dascal pe Ion Creanga.
Pseudonimul de Jean Bart si l-a luat dupa numele celebrului marinar Jean Bart, care a trait intre 21 octombrie 1650 si 27 aprilie 1702. Scriitorul va iscali de aici inainte (1901) volumele cu acest pseudonim, la care va adauga, intre paranteze, adevaratul sau nume: Eugeniu P. Botez.
Drumul creatiei lui Jean Bart este de la articolul de ziar si reportaj, la schita si la nuvela de larga respiratie, incheindu-se cu romanul Europolis, care se tipareste in 1933, fiind prefatat de George Calinescu. Iar la 12 mai, tot in acel an (1933) se stinge din viata.
Europolis , titlul romanului, care a provocat o inutila discutie de polemica literara, este cum nu se poate mai adecvat. Este o mica ironie si o plastica notiune pentru tot aliajul si mozaicul porturilor, in special al porturilor noastre.

Actiunea romanului Europolis se petrece la gurile Dunarii ,, la Sulina, acolo unde batranul Danubiu isi pierde apa si numele in mare", cum spune citatul de pe coperta volumului. Toata aceasta lume cosmopolita, facuta din functionari si naufragiati ai vietii, aventurieri si cautatori de noroc, porniti in voia soartei pe liniile indescifrabile ale destinului, au gasit in Jean Bart un profund si pasionat cunoscator. Tot acel oras instalat peste o asezare de pirati ai Marii Negre, cu stigmatele si misiunea lui, aici pe linia de intersectie a Europei orientale si-a gasit in pana scriitorului o valoroasa realizare.

Afabulatia este simpla si clara, fara afectiuni dramatice si fara eforturi de limbaj, curge in mod firesc ca toata literatura de elita pe care a facut-o scriitorul pana acum.
In cadrul acesta pitoresc pe care-l abordeaza scriitorul cu atata facilitate si prestigiu, se desfasoara tragedia unei familii de greci intalnita in aceasta rascruce a pamantului.
La Sulina ,,acolo unde batranul Danubiu isi pierde si apa si numele in mare" si unde Comisia Europeana a Dunarii, aduce o nota grava, internationala, colonia elena este framantata de un mare eveniment:

Stamati Marulis, patronul cafenelei din fata debarcaderului, primise o scrisoare de la un frate al sau ,Nicola, imbarcat pe vremuri ca marinar pe un vapor francez, si disparut. Se afla acum in America, in Guyana, si fiindca ii murise nevasta si avea numai o fata, avea de gand sa-si vanda totul si sa se intoarca, spre a-si sfarsi zilele langa rudele sale, dupa patruzeci de ani lipsa. Aceasta stire imparte familia in doua tabere, fiecare disputandu-si pe American, si trezeste in toti speranta mare de propasire a portului si comertului, deoarece un intors din America nu putea fi decat milionar. Stamati face pregatiri mari de primire si bancile ii deschid credit larg in vederea colaborarii cu marele capitalist.

Americanul soseste simplu si cu bagaje putine, aducand cu sine pe Evantia, fata nascuta din convietuirea cu o indigena de culoare, precum si o maimuta. E primit cu mare alai si amandoi sunt inconjurati de cele mai mari atentii, fiind acceptati chiar in cercul protocolar si inchis al Comisiunii Europene a Dunarii. In curand Evantia face cunostinta cu ofiterul de marina Neagu, de care se indragosteste. Ii iese insa in cale un alt ofiter, tip de Don Juan, poreclit de aceea si ,,Marchizul de Priola" , un anume Deliu, fost amant al Penelopei, sotia lui Stamati Marulis, frumusete bizantina pe vremuri si neconsolata inca de a-si irosi viata in acest port monoton alaturi de un barbat batran si ursuz.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.