Eusebiu Camilar

Trimis la data: 2014-09-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu_P
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eusebiu Camilar s-a nascut la 7 octombrie 1910, in comuna Udesti, judetul Suceava, intr-o familie de tarani saraci. Dupa terminarea liceului, s-a inscris la Universitatea din Iasi. In aceasta perioada a inceput sa scrie, a publicat pentru prima oara in 1929, in revista Moldova Literara. Primul volum, intitulat "Chemarea cumpenelor", cuprinzand o parte din intaile sale creatii poetice, aparut in 1937, consemneaza alinierea autorului la noncomformismul de expresie atunci la moda. Prin substanta autobiografica exalta originea umila si marcheaza adeziunea la universul celor multi.
Scriitorul a desfasurat o vasta activitate pe taramul prozei, realizand o serie de lucrari remarcabile, care si-au cucerit o larga popularitate. In volumele: "Cordun" (1942), "Prapadul Solobodei" (1943) si "Avizuha" (1945) sunt infatisate tragedii ale satului de altadata sub efectul unor mari calamitati naturale si sociale. Talentul viguros al scriitorului a cunoscut deplina lui afirmare in anii nostri. Eusebiu Camilar s-a numarat printre acei prozatori care au abordat temele actualitatii, dand prin aceasta o contributie insemnata noii orientari a literaturii noastre contemporane.

Volumul "Negura" (1949-1950) este unul dintre primele romane romanesti despre cel de-al doilea razboi mondial, fiind un moment de rascruce in opera lui Eusebiu Camilar: "Temelia" (1951) are meritul de a fi intaiul nostru roman despre transformarea agriculturii. Indragostit de trecutul legendar al poporului, de obiceiurile si de datinile sale, de faptele de vitejie, Eusebiu Camilar a scris numeroase romane si povestiri cu un bogat continut educativ patriotic. "Valea hotilor" (1948), "Poarta furtunilor" (1955), "Pamantul zimbrului" (1962), precum si piesele de teatru "Focurile" si "Valea alba" (1957) - scrise in colaborare cu tovarasa sa de viata,

Magda Isanos - sunt creatii valoroase pentru educarea tinerilor generatii in spiritul dragostei de patrie. Proza lui Eusebiu Camilar se caracterizeaza printr-o impletire originala a observatiei realiste si a cunoasterii oamenilor si locurilor natale cu proiectia fantastica, extrasa din tezaurul creatiei populare, din stravechi credinte si traditii cu un puternic colorit national. Prin excelenta povestitor, el a continuat si imbogatit arta noastra narativa, valorificand creator inepuizabilile resurse ale limbii literare romanesti in numeroase scrieri, de la romanul

"Turmele" (1946) la "Cartea poreclelor" (1957) si "Nopti udistene" (1960). Eusebiu Camilar a adus o substantiala contributie in domeniul publicisticii, ilustrata prin numeroase reportaje si articole, consacrate, cu deosebire, transformarilor sociale ce-au avut loc in viata si constiinta taranimii - dovada a caldului patriotism, a responsabilitatii civice cu care autorul se integra, prin scrisul si activitatea sa obsteasca in viata noua a societatii noastre.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.