Evaluarea expunerilor la risc ale patrimoniului

Trimis la data: 2015-06-23
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_F
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bunurile de patrimoniu ale organizatiei pot fi impartite in doua mari clase: bunuri imobile (cladiri, terenuri) si bunuri mobile. Bunurile mobile sunt expuse la pericole aparte fata de cele imobile (coliziune, rasturnare etc.), iar pentru evaluarea lor se folosesc uneori metode diferite de cele utilizate pentru evaluarea bunurilor imobile.
O alta clasificare posibila este cea care imparte activele organizatiei in active tangibile sau corporale (imobile, echipamente, stocuri) si active intangibile sau necorporale (marci inregistrate, brevete, licente, drepturi de autor, goodwill, software etc.).
Bunurile organizatiei sunt expuse in general la trei mari categorii de pierderi: pierderi directe, pierderi indirecte si pierderi dependente de timp.
O pierdere directa survine atunci cand un pericol actioneaza asupra unui obiect fizic, determinand o modificare a valorii obiectului respectiv. O pierdere indirecta este consecinta unei pierderi directe, dar nu implica actiunea directa a unui pericol.

Daca un incendiu distruge o centrala electrica avem de-a face cu o pierdere directa. Una dintre consecintele acestui sinistru este, de exemplu, ramanerea fara curent electric a unui depozit frigorific, ceea ce are drept rezultat alterarea produselor alimentare; iata deci o pierdere indirecta. Un alt exemplu de pierdere indirecta este cazul unei proprietati formate din doua sau mai multe obiecte care au valoare de intrebuintare doar impreuna; de pilda, o pereche de cercei. Daca unul din cercei este furat, celalalt isi pierde mult din valoare din cauza descompletarii perechii.

Pierderile dependente de timp formeaza o categorie speciala. Ele se inregistreaza atunci cand un bun nu mai poate fi folosit pentru o perioada oarecare de timp, ca urmare a unei pierderi directe (deci nu poate aduce beneficii proprietarului). Pierderile dependente de timp se deosebesc de celelalte tipuri de pierderi prin faptul ca sunt direct proportionale cu lungimea perioadei in care bunul respectiv nu poate fi folosit.

De exemplu, daca un apartament de inchiriat este grav avariat de un incendiu, chiria pe care ar fi incasat-o proprietarul pe perioada necesara refacerii apartamentului este o pierdere dependenta de timp. Evident, pierderea este cu atat mai mare cu cat timpul scurs este mai lung.Putem vorbi desigur nu numai de pierderi, ci si de castiguri dependente de timp: o investitie de succes isi va arata roadele sub forma unui profit sau dividend obtinut in decursul unei perioade de timp, o investitie in ameliorarea conditiilor de munca se traduce printr-o crestere a productivitatii pe termen lung s.a.m.d.

Natura interselor in bunurile de patrimoniuEvaluarea expunerilor la risc ale bunurilor (activelor) din organizatie presupune, printre altele, examinarea si identificarea intereselor de patrimoniu care exista in privinta acestor bunuri. Acest lucru este important din doua motive. In primul rand, identificarea intereselor patrimoniale permite stabilirea exacta a persoanelor (fizice sau juridice) care ar avea de suferit un prejudiciu material sau financiar in cazul producerii unui eveniment nefavorabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.