Evaluarea impactului asupra mediului

Trimis la data: 2007-07-09 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 7801
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru a păstra un echilibru între mediul natural, resursele acestuia şi om, este necesară o planificare strategică a dezvoltării, astfel încât să existe, în permanenţă, un raport stabil între habitatul natural şi populaţia umană. Necesitatea susţinerii simultane a dezvoltării economice concomitent cu dezvoltarea mediului natural, impune o evaluare a impactului asupra mediului în fazele incipiente ale planurilor şi programelor, în scopul susţinerii dezvoltării durabile, conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe.

Pentru a se atinge obiectivul dezvoltare durabilă, autorităţile competente pentru protecţia mediului utilizează instrumente de planificare cum ar fi evaluarea impactului asupra mediului. Luarea în considerare a efectelor asupra mediului ale unui proiect/investiţie încă din primele etape ale planificării acestuia, conduce la identificarea şi evaluarea din timp a posibilului impact asupra mediului. Astfel se pot stabili măsuri de minimizare a efectelor negative înainte de a deveni ireversibile.
Îmbunătăţirea proiectării şi implementării legislaţiei de protecţie a mediului se poate face numai odată cu creşterea conştiinţei şi participării publice, a bunelor intenţii politice şi a existenţei resurselor. Pentru a crea un sistem legal eficace pentru protecţia mediului avem nevoie de strategii care să ofere o anumită măsură a succesului şi experienţei pe care se bazează.

Cetăţenii au un rol important în procesul de luare a deciziilor cu privire la aprobarea, din punct de vedere al mediului, a realizării unor proiecte/investiţii, fie ele publice sau private. Atât autoritatea competentă pentru protecţia mediului, cât şi titularul au obligaţia de a informa publicul despre orice solicitare de acord de mediu pentru proiectele supuse EIM şi, în continuare, asupra întregii proceduri. Publicul trebuie să fie informat într-un interval de timp care sa-i permită acestuia să intervină şi să-şi exprime opiniile înaintea deciziei finale de emitere a acordului de mediu. Atât autoritatea competentă pentru protecţia mediului, cât şi titularul de proiect au obligaţia să analizeze propunerile/observaţiile publicului şi să le ia în considerare pe toate acelea care sunt justificate.

Procedura de informare şi participare publică este coordonată de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, dar acţiunea propriu-zisă de informare şi oferirea oportunităţilor de participare face parte, în general, din responsabilitatea titularului de proiect. Aceasta include:

• obligativitatea informării publicului cu privire la orice solicitare de acord de mediu pentru proiectele supuse EIM (evaluarea impactului asupra mediului);
• identificarea publicului interesat;
• specificarea locului unde pot fi consultate informaţiile disponibile;
• specificarea mijloacelor de informare a publicului;
• determinarea modalităţii de consultare a publicului;
• obligativitatea analizării comentariilor şi recomandărilor publicului la fiecare etapă a procedurii care implică participarea publicului;
• posibilitatea luării în considerare a observaţiilor pertinente şi justificate ale publicului la luarea deciziei finale cu privire la realizarea unui proiect;
• fixarea unui interval limită corespunzător pentru diferite etape de procedură.

Participarea publică - cadrul legislativ:
• OM 860/2002 privind procedura de emitere a acordului de mediu;
• OM 863/2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile etapelor procedurii cadru de evaluare a impactului asupra mediului;
• HG 918/2002 privind stabilirea procedurii cadru de evaluare a impactului asupra mediului şi pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri.

Evaluarea de mediu a planurilor şi programelor care pot avea un impact semnificativ asupra mediului se realizează în scopul promovării dezvoltării durabile şi asigurării unui înalt nivel de protecţie a mediului.

Evaluarea impactului asupra mediului constituie unul dintre instrumentele de bază ale politicilor şi legislaţiilor moderne de mediu. Ea s-a impus la nivel internaţional, acţionându-se şi în baza Convenţiei de la Espoo. Evaluarea impactului asupra mediului (EIM) reprezintă piatra de temelie pentru multe din acordurile internaţionale de mediu şi un punct central de referinţă în dezvoltarea de proiecte internaţionale. La nivelul Uniunii Europene (UE) este recunoscut rolul centralizator pe care l-a avut Directiva 85/337 pentru EIM în definirea politicilor de mediu şi de dezvoltare durabilă. În România, pe parcursul ultimilor ani, s-a trecut la aproximarea legislaţiei UE, care influenţează atât legislaţia cât şi politicile naţionale, regionale şi locale în domeniul protecţiei mediului. O preocupare specială a constituit-o (şi continuă să fie) elaborarea, interpretarea şi punerea în aplicare în mod corespunzător a regulilor privind evaluarea impactului asupra mediului. Astfel, EIM ca instrument legal deţine o egală importanţă pentru fiecare dintre componentele acestei relaţii trilaterale (nivel global - UE - legislaţie naţională).
În termeni generali, EIM poate fi definită ca un proces gândit să asigure că potenţialele impacturi semnificative asupra mediului sunt evaluate satisfăcător şi sunt luate în considerat în planificarea, proiectarea, autorizarea şi implementarea tuturor tipurilor de acţiuni relevante.

Evaluarea impactului asupra mediului este un instrument al politicii, care se referă la un element fundamental al dezvoltării durabile, prin abordarea efectelor asupra mediului în faza de planificare a unor activităţi, în loc de a lăsa în seama generaţiilor următoare eliminarea consecinţelor "dezvoltării noastre". EIM încearcă să echilibreze creşterea de capital financiar creat de pe urma activităţii propuse şi consumul capitalului natural, ce poate compromite şansa generaţiilor următoare de a-l utiliza.
În majoritatea cazurilor, EIM face parte din primul set de reglementări de mediu adoptate care au un impact major, pe scară largă. Acest proces poate fi un instrument flexibil pentru prevenirea impacturilor negative asupra mediului, cu condiţia să fie planificat cu atenţie, să fie stabilite clar etapele de parcurs şi să fie în concordanţă cu priorităţile naţionale şi resursele disponibile.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.