Evaluarea intreprinderii

Trimis la data: 2009-06-26 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 32 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Aurelia Dimensiune: 386kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etimologic, cuvantul "evaluare"1 vine de la verbul francez "évaluer", care se traduce prin: a stabili pretul, a pretui, a estima, a determina valoarea, evaluarea fiind actiunea de a evalua si rezultatul ei. Literatura de specialitate engleza utilizeaza cuvantul "valuation", de origine franceza, avand semnificatia actului de a estima sau a stabili valoarea sau meritul unui lucru.

Evaluarea este actul sau procesul determinarii valorii. Este o activitate intelectuala care necesita abilitati si competenta deosebite, cunoasterea si utilizarea unui complex de tehnici multidisciplinare si specifice. Evaluarea nu poate fi considerata o stiinta pura intrucat are caracteristicile unei arte. Unul dintre expertii prestigioasei firme de consultanta din Anglia "Crown Agents", Peter Albertini, sublinia, cu ocazia prezentarii unui raport asupra privatizarii din Polonia in 1992, ca evaluarea este o arta si nu o stiinta, intrucat diferitele tehnici aplicate in evaluare produc diferite valori.

Evaluarea implica un element puternic de judecata si subiectivism si acestea cresc cu cat metodele de baza utilizate sunt bazate pe estimari sau proiectii ale performantelor viitoare. De asemenea, precizeaza expertul citat, in evaluare nu exista concluzia de "corect" sau "incorect", "bun" sau "rau", deoarece din procesul evaluarii rezulta "o gama de valori" care se pot intersecta, sau verifica prin intersectare. Firma de consultanta "Coopers & Lybrand" definea evaluarea ca fiind o arta, nu o stiinta, si arta consta in aplicarea experientei si a judecatii faptelor pentru a ajunge la o evaluare rezonabila.

Dupa opinia noastra evaluarea este o imbinare intre stiinta, experienta si arta. Evaluarea consta dintr-un complex de abordari, de tehnici, procedee si metode, prin care un bun mobil, un instrument financiar, o proprietate imobiliara, o intreprindere sau o afacere sunt apreciate la valoarea de piata, fiind asigurata comparabilitatea acestora, indeosebi in tranzactii comerciale.

In Romania evaluarea s-a facut necesara o data cu declansarea procesului de privatizare. Prin privatizare se intelege transferul proprietatii statului in sectorul privat, deci dezetatizare, adica separarea sferei de influenta a statului de cea a intreprinderilor, ceea ce presupune dezvoltarea unor mecanisme descentralizate de reglementare economica, de stimulare a competitiei si de transfer al riscului catre proprietari de drept privat, obligand la o administrare eficienta.

Ca parte integranta a procesului de reforma macroeconomica,
privatizarea impreuna cu promovarea liberei concurente determina o mai mare flexibilitate a procesului economic, reprezinta o provocare la dorinta de castiguri proprii, la antrenare in circuitul economic competitiv si la o crestere a nivelului de prosperitate.

In cadrul procesului de privatizare o problema importanta o constituie determinarea valorii intreprinderilor de stat sau a societatilor comerciale in care statul detine un pachet de actiuni. Evaluarea intreprinderii este o componenta critica in procesul privatizarii, fiind mediatizata si politizata in majoritatea tarilor. Opinia publica, de cele mai multe ori acuza subevaluarea si "vanzarea de tara", iar in alte situatii acuza supraevaluarea si "incetinirea voita" a privatizarii.

Specialistii germani in domeniu sustin deviza privatizarii "cat mai rapid posibil si cat de lent se impune". In procesul privatizarii evaluarea este necesara deoarece :
- elementele patrimoniale nu reflecta valori de piata si valori determinate in baza unor acte administrative emise la un moment dat;
- trecutul este total neproductibil sub aspectul afacerii, al profitabilitatii, al capacitatii intreprinderii de a produce profit;

- aptitudinea societatii comerciale de a degaja profit in viitor nu se poate stabili prin extrapolarea profitului;
- valoarea intreprinderii trebuie sa tina cont de gradul de utilitate a tuturor elementelor patrimoniale;
- cumparatorul nu poate fi penalizat pentru modul in care au fost gestionate resursele si au fost efectuate cheltuieli in perioada trecuta.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.