Evaluarea performantei si gestiunea carierei

Trimis la data: 2009-08-23
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihalcea Rosa
Dimensiune: 62kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Capacitatea unei organizatii de a se adapta schimbarilor mediului, de a evolua, depinde in mare parte de modul in care organizatia isi alege angajatii, ii pregateste, ii directioneaza judicios, tinand cont de aspiratiile si potentialul lor. Gestiunea carierelor sau dezvoltarea potentialului uman al unei organizatii vizeaza atingerea celui mai bun echilibru intre nevoile personalului, asteptarile cu privire la munca in sine, potentialul si aspiratiile acestuia.Punerea la punct a unui program de dezvoltare a resurselor umane trebuie sa fie considerata drept o investitie din partea intreprinderii, ale carei rezultate viitoare vor putea fi masurate in termenii cresterii productivitatii muncii, imbunatatirii climatului social, cresterii stabilitatii personalului, cresterii eficientei muncii.
Cariera individului este determinata de totalitatea pozitiilor, strategiilor, schimbarilor urmate de acesta de-a-lungul vietii sale. Aceasta depinde in foarte mare masura de experientele sociale si educationale care o preced sau o insotesc. Gestiunea carierei angajatilor trebuie sa porneasca de la cunoasterea acestor etape de evolutie si nevoile lor specifice care, in acelasi timp, difera foarte mult de la o persoana la alta.

In consecinta, elaborarea si derularea unui plan de dezvoltare a carierelor angajatilor vor avea drept baza un program de apreciere a salariatilor, care sa fie capabil sa ofere o imagine cat mai fidela a potentialului si performantelor acestora. In functie de rezultatele aprecierii, planurile de dezvoltare a resurselor umane vor fi personalizate pentru fiecare salariat, in stransa corelatie cu nevoile viitoare ale firmei in ceea ce priveste forta de munca.

Gestiunea carierei reprezinta un element important in strategia de resurse si este legat direct de planificarea strategica a resurselor umane ale organizatiei, in special cu evaluarea potentialului, comportamentului si performantelor angajatilor.Deseori managementul carierei este fals privit ca vizand exclusiv interesele angajatilor, fara a fi perceput ca o activitate utila a organizatiei. Din acest motiv este deseori neglijat de catre companii, care considera planificarea carierei ca o risipa inutila de timp si de resurse.

Din acest motiv se realizeaza adesea avansari pe posturi in mod arbitrar, pe impulsul necesitatilor de moment. Apar astfel distorsiuni in realizarea activitatilor curente, fiind afectata performanta.
Aceste distorsiuni sunt determinate de conditiile mediului extern si de defectuoasa functionare a mediului intern. Fenomene curente in numeroase organizatii sunt subcalificarea, rapida fluctuatie pe posturi a personalului, migrarea intre firme si intre ramuri de activitate etc. Schimbarile mediului intern sunt impuse de noile strategii determinate de aparitia de noi produse, de modificarea pietelor, de schimbarile la nivelul organizatiei.

Tocmai aceste mutatii a caror ritm este rapid determina necesitatea planificarii carierei si practicarii managementului acestuia.
Planificarea si dezvoltarea carierei resurselor umane trebuie sa armonizeze interesele organizatiei si a indivizilor, fiind definita ca un proces de evaluare a punctelor tari si slabe, a oportunitatilor de dezvoltare in cadrul organizatiei si de stabilire a obiectivelor si planurilor de orientare in cariera profesionala, realizate prin echilibrarea cerintelor organizatiei cu preferintele salariatilor, prin actiuni de sprijin si de reconciliere.

Prin evaluarea potentialului si a capacitatii de evolutie sau dezvoltare a unei persoane realizata pe baza unor trasaturi sau caracteristici personale ale acesteia, precum si pe baza unor date sau informatii despre ceea ce este persoana respectiva si mai putin despre comportamentul in munca, despre ceea ce face aceasta in cadrul postului detinut se contureaza directia spre care este orientata evaluarea. Desi punctul de plecare il constituie aprecierile sau realizarile anterioare, evaluarea este orientata spre viitor fiind astfel indisolubil legata de gestionarea carierei angajatului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.