Evaluarea proiectelor si a programelor europene

Trimis la data: 2018-06-15 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina bitiu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins:

I. Scopurile evaluarii proiectelor
II. Obiectul evaluarii si criteriile urmarite
Evaluarea relevantei sau a credibilitatii proiectului
Evaluarea proiectului propriu-zis
Evaluarea performantei
Evaluarea impactului
III. Evaluarea proiectelor la nivel de organizatie
Metodele necantitative
Metodele cantitative
Costurile sau economiile repetitive
Costurile unice de realizare a proiectului
Metoda scorurilor
Rezumat

Obiectiv general:
Cunoasterea principalelor scopuri ale evaluarii proiectelor

Obiective specifice:

Diferentierea tipurilor de evaluari din timpul ciclului de viata al unui proiect

Dobandirea de cunostinte in privinta modalitatilor de evaluare a proiectelor la nivel de organizatie

Evaluarea unui proiect reprezinta analizarea in baza unor criterii definite a rezultatelor si impactului general al proiectului in contextul obiectivelor enuntate initial.

Pentru tratarea evaluarii proiectelor propuse suntem datori cu unele lamuriri, fie si din cauza unei experiente romanesti reduse, fie provocati de deruta termenilor. Cum "limbajul" universal al proiectelor este cel englezesc, cuvintele ce intervin sunt assessment, monitoring, evaluation. Dintre ele, doua sunt deseori traduse exact cu acelasi sens, evaluare. Ne referim la assessment si evaluation.

Conceptul assessment defineste operatiunea de evaluare a proiectelor inainte de inceperea lor ("ex-ante"). Noi am formulat titlul capitolului tocmai pentru a raspunde unei astfel de delimitari, folosind conceptul de propuneri de proiecte. Printr-o astfel de operatiune se compara beneficiile si costurile estimate (ex-ante), dar se tine seama si de alte perspective, cum sunt impactul social, impactul asupra mediului, nivelul riscului s.a.

Monitorizarea proiectelor vizeaza proiectul dupa inceperea lui, urmarindu-se, prin comparatie, rezultatele obtinute dupa implementare cu aprobarile existente si cu rezultatele preconizate a se obtine.

Scopul compararii este de a se vedea in ce masura planurile si proiectele de executie concorda cu ceea ce s-a aprobat.

Evaluarea finala a proiectelor (project evaluation) se aseamana cu evaluarea propunerilor de proiecte, numai ca vizeaza exact momentul opus, al terminarii proiectelor, iar analizele sunt "ex-post".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.