Evaluarea riscului - metode cantitative

Trimis la data: 2015-06-15 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Larisa_V Dimensiune: 172kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obiectivul principal al estimarii riscurilor este inlocuirea impresiilor si opiniilor cu date numerice concrete. Succesul unui asemenea demers depinde de masura in care cantitatea si calitatea informatiilor disponibile ii vor permite managerului de risc sa faca predictii de genul "exista o probabilitate de 95% ca pierderile suferite de intreprindere in anul viitor sa se situeze intre 300000 si 400000 de dolari" sau "sub 500000 de dolari". Acest capitol ilustreaza modalitatile prin care datele brute (primare) sunt transformate in asemenea tipuri de previziuni.

Vorbim de o reclamatie atunci cand o terta parte pretinde ca detine dreptul la plata unei despagubiri banesti din partea organizatiei (spre exemplu, un client reclama faptul ca un echipament produs de intreprindere a cauzat un accident in care unul din muncitorii sai a fost ranit). O reclamatie este inregistrata sau depusa atunci cand partea potential responsabila a primit notificare. O reclamatie inchisa este o reclamatie pentru care responsabilitatea de plata a fost asumata si plata a fost efectuata in intregime.

In cazul in care problema platii nu este inca rezolvata reclamatia este deschisa, iar suma de plata ramasa se numeste rezerva.
In conditiile in care numarul si costurile reclamatiilor viitoare nu sunt cunoscute, managerul de risc va trebui sa se bazeze pentru estimare pe datele privind reclamatiile din trecut. In continuare vom expune un model folosit in practica pentru a estima numarul reclamatiilor pentru produsele vandute de firma, numit modelul dezvoltarii pierderilor.

Pentru a putea utiliza acest model trebuie sa cunoastem, pentru un anumit lot de produse fabricate (si vandute) intr-o anumita perioada, raportul dintre numarul de reclamatii depuse pentru acel lot in aceeasi perioada si numarul de reclamatii depuse pentru respectivul lot in perioadele urmatoare. De exemplu, daca o treime din reclamatiile pentru produsele vandute intr-un an oarecare se inregistreaza pe parcursul aceluiasi an, iar restul de doua treimi in urmatorii 10 ani, atunci raportul 2:1 poate fi utilizat pentru estimarea numarului total final de reclamatii pentru produsele din acel an.

Mai concret, daca la sfarsitul anului 2003 se constata ca pentru produsele iesite pe poarta fabricii in acest an s-au depus 15 reclamatii, inseamna ca ne putem astepta la inca 30 de reclamatii in urmatorii 10 ani pentru produsele vandute in anul 2003. Acest model serveste la previzionarea plangerilor inca nedepuse de la inceputul perioadei de studiu (ales de managerul de risc) si pana in momentul actual. In sprijinul aplicarii sale, unele societati de consultanta in managementul riscului au creat asa-numitele tabele de dezvoltare a pierderilor, ca in exemplul din tabelul 4.1:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.