Evaluarea riscului - notiuni de baza

Trimis la data: 2015-06-15 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Claudia_S Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evaluarea riscului cuprinde toate activitatile care ii permit managerului de risc sa identifice si sa estimeze riscul si impactul acestuia asupra organizatiei. Evaluarea implica in principal doua activitati:
- identificarea riscurilor;
- estimarea (masurarea) riscurilor.
Fiecare dintre acestea va fi discutata pe larg in prezentul capitol.

Lista pericolelor care ameninta intreprinderea este practic fara sfarsit. Managerii de risc stiu ca exista multe pericole necunoscute, care se pot manifesta oricand. Sursele de pericol se gasesc in ultima instanta in mediul intern si extern al organizatiei. Williams, Smith si Young grupeaza elementele mediului organizatiei in sase categorii generale, si anume:

Mediul fizic (natural)
Este poate sursa primara de risc. Aspectul esential al acestei surse este incapacitatea omului de a intelege complet mediul inconjurator si consecintele actiunilor sale asupra acestuia. Mai mult decat alte categorii de mediu, mediul natural este o sursa de riscuri fundamentale, cu potential catastrofic (cutremure, uragane, inundatii, eruptii vulcanice etc.). Trebuie precizat totusi ca mediul fizic poate fi la fel de bine o sursa de oportunitati in unele domenii (de exemplu, factorii climaterici in agricultura si turism).

Mediul socio-cultural
Sursele de risc de ordin socio-cultural sunt de trei categorii: (1) schimbarea in timp a valorilor, moravurilor, comportamentelor, structurilor sociale si institutiilor; (2) miscarile sociale, dezordinea civila; (3) dificultatile de adaptare a unui manager sau muncitor la mediul socio-cultural al unei tari straine. Cu tratarea riscurilor din aceasta ultima categorie se ocupa managementul intercultural.

In interiorul unei tari, un nou guvern poate aplica masuri cu efect dramatic asupra firmelor (cresterea impozitelor, reducerea subventiilor, legi mai drastice privind protectia mediului etc.). In mediul international situatia este cu mult mai complexa, datorita regimurilor politice diferite de la tara la tara. Schimbarile survenite in mediul politic pot constitui si o sursa de oportunitati pentru indivizi si organizatii (de exemplu abolirea apartheidului in Africa de Sud).

Mediul intern al firmei
Activitatile si procedurile din interiorul intreprinderii dau nastere la risc si incertitudine: unele operatiuni din procesul tehnologic pot cauza accidentarea lucratorilor sau deteriorarea mediului inconjurator, procedurile formale de recrutare, promovare si concediere a personalului expun organizatia la riscuri de natura legala s.a.m.d. In planul riscurilor speculative, elementele mediului intern sunt cele care determina in ultima instanta succesul sau esecul produselor sau serviciilor intreprinderii.

Mediul economic
Chiar daca mediul economic este influentat in general de cel politic, globalizarea si internationalizarea au creat in zilele noastre un mediu economic supraguvernamental. Fenomene precum inflatia, recesiunea sau depresiunea economica traverseaza granitele nationale, scapand controlului unei singure tari sau a unui singur guvern.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.