Evaluarea riscului si controlului intern

Trimis la data: 2012-02-12 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 520
Autor: Serghei catansus Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obiectivul prezentului standard consta in stabilirea normelor si recomandarilor privind obtinerea intelegerii sistemelor contabil si de control intern, precum si privind riscul de audit si componentele lui care includ: riscul inerent, riscul legat de control si riscul de nedescoperire. Auditorul trebuie sa obtina o intelegere a sistemelor contabil si de control intern suficienta pentru planificarea auditului si elaborarea unei abordari eficiente de exercitare a auditului. Auditorul trebuie sa aplice aprecierea profesionala la evaluarea riscului de audit si la elaborarea procedurilor de audit in scopul reducerii riscului pina la un nivel acceptabil scazut.

"Riscul de audit" - riscul exprimarii de auditor a opiniei de audit necorespunzatoare atunci cind rapoartele financiare contin denaturari semnificative. Riscul de audit include trei componente: riscul inerent, riscul legat de control si riscul de nedescoperire. "Riscul inerent" - predispozitia soldului unui cont sau unui grup de tranzactii catre denaturari, care pot fi semnificative in mod separat sau cumulate cu denaturarile altor solduri sau grupuri de tranzactii, in conditiile absentei politicii si procedurilor respective de control intern.

"Riscul legat de control" - riscul ca o denaturare a soldului unui cont sau unui grup de tranzactii, care poate fi semnificativa in mod separat sau cumulata cu denaturarile altor solduri sau grupuri de tranzactii, sa nu fie prevenita sau descoperita si corectata la timp de sistemele contabil si de control intern. "Riscul de nedescoperire" - riscul ca procedurile de audit ce tin de esenta sa nu poata detecta o denaturare a soldului unui cont sau unui grup de tranzactii, care poate fi semnificativa in mod separat sau cumulata cu denaturarile altor solduri sau grupuri de tranzactii.

8. "Sistem contabil" - totalitatea regulilor si inregistrarilor contabile ale agentului economic, prin intermediul carora are loc prelucrarea tranzactiilor in scopul tinerii contabilitatii financiare. Acest sistem permite de a identifica, acumula, analiza, calcula, clasifica, inregistra, generaliza, precum si reflecta in rapoartele financiare tranzactiile economice si alte evenimente ale agentului economic.

9. "Sistem de control intern" - totalitatea politicii si procedurilor adoptate de conducerea agentului economic in vederea asigurarii unei desfasurari organizate si eficiente a activitatii economice, inclusiv respectarea stricta a cerintelor politicii conducerii, integritatea activelor, prevenirea si descoperirea cauzelor de frauda si eroare, exactitatea si plenitudinea inregistrarilor contabile, precum si pregatirea la timp a unor informatii financiare credibile. Sistemul de control intern se extinde peste limitele aspectelor care sint legate direct de functiile sistemului contabil si include:

(a) "mediul de control" - parte a sistemului de control intern care consta in atitudinea membrilor consiliului director si conducerii, informarea si actiunile acestora referitoare la controlul intern si la importanta acestuia pentru agentul economic. Mediul de control influenteaza asupra eficientei anumitor proceduri de control.

Spre exemplu, un mediu de control puternic, cum ar fi unul cu control bugetar strict si cu un serviciu de audit intern eficient poate considerabil completa anumite proceduri de control. Totusi, mediul puternic nu asigura, de la sine, eficienta sistemului de control intern. Factorii care se reflecta in mediul controlului includ:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.