Evaluarea starii de nutritie

Trimis la data: 2011-03-31 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 514
Autor: Beldian roxana Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Alimentatia zilnica reprezinta principalul mijloc prin care poate fi ingrijita sanatatea si este cel mai simplu mod de prevenire a bolilor, dupa cum spune proverbul"a preveni este mai usor decat a trata".Hypocrates afirma: "Alimentele sa va fie medicamente si medicamentele sa va fie alimente!" cuvinte ce, din pacate, aveau mai mult ecou in antichitate decat au acum. De aceea trebuie sa acordam o atentie sporita produselor pe care le consumam.

Lipidele se gasesc mai ales in grasimi .Cu exceptia legumelor si fructelor , toate produsele alimentare contin grasimi. Necesitatea medie a omului sanatos in grasimi constituie 30% din valoarea energetica a ratiei . Folosirea in limite normale a grasimilor constituie 1-1.5g la kg sau 70-100g pe zi pentru o persoana cu masa corpului de 70 kg.

Vitaminele sunt substante esentiale pentru cresterea si mentinerea starii de sanatate a tanarului. Cele mai multe se afla in verdeturi, legume si fructe. In general se cunosc peste 20 de vitamine dar cele mai cunoscute sunt vitaminele A, B, C, D, K.

Consumul alimentelor presupune un act de comunicare si inseamna cu mult mai mult decat "necesitate fiziologica". Emitatorul acestui proces de comunicare este alimentul, iar receptorul este organismul. Intre aliment si organism se stabilesc fara indoiala diferite relatii si calitatea acestora este data de calitatea alimentatiei.

Alimentele consumate zilnic ar trebui sa mentina si sa promoveze starea de sanatate a consumatorului , insa acest lucru nu se intampla . Toxiinfectiile alimentare si reactiile alergice sunt poate cele mai blande forme de manifestare ale unei alimentatii nocive care pot duce la cresterea morbiditatii si mortalitatii. Faptul ca alimentatia este proasta produce in randul populatiei un adevarat genocid, unul lent, care nu apare la suprafata acut.

De exemplu, efectele devastatoare ale malnutritiei asupra performantelor umane , asupra starilor de sanatate si sperantei de viata sunt cunoscute din nefericire din cauza epidemiei de subnutriti cu care se confrunta lumea saraca , iar cele determinate de supranutritie mai frecvente la cei bogati , conditioneaza prin impactul lor mortalitatea prin boli cronice degenerative , in special cele cardiovasculare.


Valori nutritive
Produsul alimentar este constituit dintr-un complex de substante organice si anorganice, care nu contine numai substante utile, necesare organismului uman (nutritive), ci si substante indiferente, iar in unele cazuri chiar substante antinutritionale.

Substantele utile din alimente, din punct de vedere al rolului pe care il au in organismul uman, se grupeaza in:substante cu rol senzorial - care impresioneaza simtul vizual, olfactiv, gustativ sau tactil;substante cu rol energetic: glucide, lipide, protide;substante cu rol plastic, regeneratoare de celule si tesuturi: substante proteice;substante cu rol catalitic: vitamine, elemente minerale.

In acest context, utilitatea unui bun alimentar, respectiv valoarea de intrebuintare a lui, a necesitat o particularizare care sa tina seama de dubla si simultana lui realizare pe piata metabolica si pe piata economica. Aceasta particularizare a condus la aparitia conceptului largit de valoare nutritiva, cu patru laturi inseparabile:
-valoarea psihosenzoriala;
-valoarea energetica;
-valoare biologica;
-valoarea igienica.

Organismul uman are nevoie zilnic de o cantitate variabila de substante nutritive in functie de varsta, sex, activitate profesionala depusa, particularitati fiziologice. Acest necesar zilnic de substante nutritive se exprima ca necesar energetic, in kilojouli (kJ) sau in kilocalorii (kcal) si necesar in trofinele de baza.

Pentru un produs alimentar, valoarea nutritiva, respectiv substantele nutritive pe care le furnizeaza organismului uman, intr-o proportie mai mare si mai usor asimilabila, constituie criteriu major in aprecierea calitatii.

Determinarea valorii nutritive a unui produs alimentar presupune evidentierea raportului dintre necesarul de substante nutritive zilnic si aportul in aceste substante furnizat de o unitate de produs (de obicei 100 g).

Valoarea psihosenzoriala respectiv valoarea organoleptica si estetica - este acea componenta a valorii nutritive care determina apetenta produselor si alegerea lor dintre cele disponibile la un moment dat.
Pentru exprimarea valorii psihosenzoriale sunt cunoscute metode de cuantificare si exprimare grafica a acesteia, cum sunt metoda punctajului, metoda profilului, metode care permit compararea produselor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.