Evaziune fiscala

Trimis la data: 2014-05-14
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mitica mitica
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest capitol isi propune sa prezinte conceptul de evaziune fiscala. In acesta scop, pentru intelegerea delimitarilor conceptuale, a limitelor existente si a efectelor produse, am prezentat diferitele acceptiuni in legatura cu formele de manifestare a evaziunii fiscale precum si fenomenul de repercusiune a impozitelor.Conditia obligatorie a unei dezvoltari economice sanatoase si de durata este ca sistemul fiscal practicat sa fie echitabil, sau, in cel mai rau caz, cat mai putin inechitabil. In realizarea acestui deziderat fundamental, evaziunea fiscala constituie un obstacol important, cu implicatii de natura economica, dar si sociala. Pe plan economic, evaziunea fiscala influenteaza negativ desfasurarea concurentei, iar sub aspect social determina cresterea obligatiilor fiscale suportate de restul contribuabililor si nemultumiri in randul populatiei unei tari.
Desi nicio lege pentru combaterea evaziunii fiscale nu se refera la o evaziune fiscala legala, termenul este des intalnit in literatura de specialitate din tara si din strainatate, iar practica respectiva este si mai des intalnita. In plus, nici una din definitiile evaziunii fiscale nu distinge clar daca evaziunea fiscala presupune sau nu intentionalitatea subiectului.

Conform unor specialisti, termenul de "sustragere" folosit in definitia legala a evaziunii fiscale, nu implica cu necesitate prin el insusi, intentionalitatea subiectului economic in realizarea evaziunii fiscale. Aceasta concluzie se bazeaza pe faptul ca evaluarea comportamentului subiectului economic ca reprezentand o "sustragere" nu este facuta de catre subiectul economic insusi, ci de catre inspectorul fiscal, deoarece subiectul economic nu va califica propriul comportament ca fiind unul evazionist.

Asadar, se considera ca sustragerea subiectului economic de la plata obligatiilor legale catre stat constituie mai degraba, o evitare a acestei plati, nu intotdeauna intentionata sau chiar constienta.
Dintre cazurile de evaziune fiscala legala amintim urmatoarele: cand intreprinderile isi constituie, uneori, fonduri de amortizare sau de rezerva mai mari decat cele justificate economic, micsorand venitul impozabil; in S.U.A., legea permite ca un intreprinzator sa-si faca din sotie si copiii sai asociati oculti, ceea ce da dreptul ca veniturile sa fie repartizate intre membrii familiei, iar impunerea sa se faca separat.

Uneori, legea permite ca venitul total al sotilor sa fie impartit in mod egal intre acestia, indiferent de contributia fiecaruia la obtinerea lui, ceea ce duce la o diminuare a impozitului pe venit datorat statului. In unele state, o persoana fizica poate opta fie pentru impunerea rezervata veniturilor persoanelor fizice, fie pentru cea care se aplica societatilor (corporatiilor). In acest mod persoana fizica are posibilitatea de a sustrage de la impunere o parte din venit, deoarece cotele de impozit care se aplica veniturilor corporatiilor sunt mai reduse la acelasi venit decat cele care se aplica la impunerea veniturilor persoanelor fizice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.