Evaziunea fiscala, prevenirea si combaterea

Trimis la data: 2015-01-19 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: tudorstefanr Dimensiune: 69kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Juristii romani au fost preocupati inca de la inceputul secolului de definirea evaziunii fiscale, in acest scop dandu-se diferite definitii, cum ar fi de exemplu: "totalitatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte averea lor, obligatiunilor stabilite prin legile fiscale" , sau "sustragerea de la plata obligatiunilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile" .

Evaziunea fiscala este rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte, a metodelor defectuoase de aplicare, precum si a unei neprevederi si nepriceperii legiuitorului a carui fiscalitate excesiva este tot atat de responsabila ca si cei care ii provoaca prin aceasta la evaziune". Sistemele fiscale, in totalitatea lor, ar trebui sa fie echitabile, sau daca e posibil cat mai putin inechitabile. Evaziunea fiscala, indiferent de forma de manifestare constituie un obstacol important in realizarea dezideratului de egalitate in fata impozitului si aceasta in conditiile in care unii contribuabili se pot sustrage mai usor de la plata obligatiilor fiscale in comparatie cu altii.

Evaziunea fiscala este amplificata de cele mai multe ori de lipsa unei educatii fiscale, la care se poate adauga dimensiunea presiunii fiscale, deficientele legislative si administrative ale gestionarii impozitelor, de a se sustrage partial sau total de la plata obligatiilor fiscale. Interesul individual primeaza in fata celui general al societatii, chiar si in situatiile in care contribuabilul constientizeaza existenta impozitului.

Maurice Duverger afirma simplu si concis ca "exista evaziune fiscala, in sensul propriu al termenului, cand cel care ar trebui sa plateasca impozitul, se sustrage de la datorie, fara ca obligatia acestuia sa fie transmisa asupra unui tert". Scopul evaziunii fiscale a fost dintotdeauna apararea veniturilor sub diferite forme de manifestare in fata nevoilor crescande ale statului. Se poate sustine faptul ca evaziunea fiscala constituie un fenomen social cu implicatii financiare,

care consta in sustragerea contribuabililor de drept de la plata obligatiilor fiscale ce le revin, in mod partial sau total utilizand lacunele legislative sau recurgand la stratagemele sau ingineriile financiare in scopul ascunderii materiei impozabile. Domeniul de manifestare a acestui fenomen este tot atat de intins pe cat este de larg si variat campul de aplicare a impozitelor, totusi este mult mai pregnant in domeniul impozitelor directe, influentand asupra randamentului acestora, comparativ cu impozitele indirecte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.