Evidentiaza modul in care conflictul unui roman studiat se reflecta in evolutia personajului principal

Trimis la data: 2014-03-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefana_P
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stefan Gheorghidiu este personajul principal al romanului "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" si reprezinta drama intelectualului pus in situatii limita. Este un personaj lucid, insetat de certitudini si adevar, desi prima experienta de cunoastere, iubirea, e traita sub semnul incertitudinii, fiind un zbucium permanent in cautarea adevarului.
Student la filozofie, inzestrat intelectual, traieste in lumea cartilor. Plimbarea la Odobesti declanseaza criza de incertitudine a iubirii, punand sub semnul intrebarii fidelitatea Elei.
Student la filozofie, inzestrat intelectual, traieste in lumea cartilor. Plimbarea la Odobesti declanseaza criza de incertitudine a iubirii, punand sub semnul intrebarii fidelitatea Elei. Dar autoanalizandu-si starile cu luciditate, respinge ideea geloziei. Vede in Ela idealul sau de iubire si feminitate, dar, hipersensibil si orgolios isi amplifica drama.

Traieste dureros drama omului singur, neputand sa faca nici un compromis cerut de societatea in care traieste. Se considera un intrus in lumea ce il inconjoara si de aceea alege lumea ideilor pure si aspira la o dragoste absoluta, cautand in permanenta certitudini.
Razboiul este o alta experienta de viata in planul cunoasterii esentiale.

Frontul este o experienta traita direct, eroul prezentand razboiul tragic si absurd. El inseamna noroi, arsita, frig si foame, umezeala, paduchi, murdarie si mai ales frica ,spaima, disperare si moarte. Frontul este haos, mizerie, invalmaseala si dezordine, ceea ce creeaza o imagine halucinanta de "foc si trasnete", tragismul confruntarii cu moartea fiind dezvaluit in capitolul: "Ne-a acoperit pamantul lui Dumnezeu".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.