Evocarea Patriei si a trecutului istoric

Trimis la data: 2005-12-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 1193
Autor: Marian
Dimensiune: 8kb
Voturi: 87
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evocarea Patriei si a trecutului istoric - La inceput se, se prea poate, sau nu fi existat cuvintul Patrie. Erau alte slove care inlocuiau acest adevar, aceasta credinta despre un pamint paradisiac. Un om numea Patria piatra, piatra de munte sfint; un altul o striga mare, mare cu ape de aur; un al treilea o plingea luna, luna de chihlimbar.Evocarea Patriei si a trecutului istoric
Evocarea Patriei si a trecutului istoric - Cuvintul patrie s-a nascut mult prea tirziu,dupa distrugerea Turnului Babel, cind oamenii s-au prins cu duhul si cu trupul de un anumit crimpei de pamint. Fiecare si-a asemuit Patria cu ce a visat: cineva cu frunza, cineva cu ninsorile, altcineva cu Luceafarul.

Patria noastra, Paria-lira, Patria-brad, a fost cantata de Alecu Russo in “Cintarea Romaniei”, considerat cel mai reusit poem romanesc in proza. Initial Alecu Russo si-a plasmuit opera in franceza, nu pentru ca s-ar fi intimidat de unduioasa lunecare a vocalelor romanesti; atit doar: se temea sa scrie cuvintele in graiul sau prea sfint, considerindu-l, poate, un tabu stravechi.

Scriitorul ducea in sine marea nostalgie pentru vremurile trecute, vremuri pierdute in ninsori dacice. Contemporanii lui Alecu Russo – si nu numai ei – isi pierdusera curajul, dragostea pura pentru limba si meleag, isi pierdusera acea fantezie dionisiaca, ce ii ajuta pe stramosii nostri sa faca fapte glorioase. “Cintarea Romaniei” e o incercare de reamintire, de recladire, piatra cu piatra, mugure cu mugure, a slavei de demult.

Scrierea lui Russo da dovada de un rafinament cu adevarat poetic, de inteligenta unui Voltaire roman si de un sentimentalism solomonic. Nu in zadar inteleptul isi zideste opera, despartind-o in versete; ele cad ca niste avalanse de soare si luna. Formulele biblice nu numai niste procedee stilistice, menite sa puna un vesmint “cuvios” ideilor din lucrare, ci si o abundensa de neguri retorice, anuntind sau prorocind aidoma lui Moise pierderea natiei.

Russo vrea sa ne avertizeze: ceea ce ne scapa din mini poate fi recuperate, ceea ce luneca ori cade din inima nu se mai gaseste nici in lumile de aici, nici in lumile de apoi.

In majoritatea versetelor din poem autorul reconstituie in spirit momente cruciale din istoria poporului nostru – de la cucerirea Daciei de catre romani si pina in preajma revolutiei din 1848. Aceasta evocare se dezvaluie prin intermediul a doua antiteze:intre frumusetile, bogatiile tarii si suferintele ei nesfirsite; intre eroismul, barbatia stramosilor si “molesirea” ce s-a cuibarit in ”lacasul voinicilor”.
Ideea libertatii, proslavirea omului liber trece ca un fir rosu prin intrega lucrare: “Fiecare om era slobod si platea cit o suta de oameni, caci se lupta pentru dinsul… slobozenia insuteste puterea…numai cei misei si cei rai tin cu strainii si apasatorii…”.

“Slobozenia, copila balaioara cu cosite lungi si aurite” constituie crezul suprem al autorului. Am comite o greseala, daca nu am aminti ca poemul lui Russo e de o vadita coloratura romantica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.