Evolutia antrenamentului sportiv in paralel cu tehnologia

Trimis la data: 2014-01-21
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 0
Autor: cyasroby
Dimensiune: 183kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Informatizarea societatii determina patrunderea calculatorlui in institutiile de invatamant. Aparitia si raspandirea pe scara larga a internetului, a produs o adevarata revolutie in cunoastere si comunicare.Instruireaasistata de calculator este un mijloc de invatare dintre cele mai noi si mai complexe care a aparut in anii '50 prin realizarea in SUA a primelor programe pentru acest mijloc.Eficienta acesteia depinde de: calitatea programelor, competentele didacto-metodice si tehnice ale cadrului didactic sau a antrenorului si bineinteles competentele elevului sau a sportivului.
Raportat la procesul de invatamant, calculatorul constituie mijlocul de invatamant cel mai nou si mai complex. Cu ajutorul calculatorului pot fi prezentate: informatii, aplicatii, jocuri didactice, simularea unor procese; itemi de evaluare.Acum antrenamentul modern se bazeaza pe o multime de date care sunt furnizate de investigatiile tot mai complexe la care sunt supusi sportivii, dar si date provenite din procesul de pregatire si participare in competitii. Luarea deciziilor si adoptarea solutiilor metodologice depind de corecta stocare, prelucrare si interpretare a datelor culese.

Instruirea asistata de calculator permite antrenorilor luarea deciziilor optime in pregatirea antrenamentului si cea a competitiei. Totodata, datele puse la dispozitia antrenorilor in timpul desfasurariicompetitiei, faciliteaza stabilirea unor planuri de actiune imediata, corespunzatoare situatiilor din teren.In era computerizata, antrenamentul sportive evolueaza tot mai mult si mai rapid spre bine instruirea sportivului si spre a usura munca antrenorului sau cea a cadrului didactic.

Utilizarea calculaoarelor in sport furnizeaza date legate de:
- selectia primara, intermediara si finala a sportivilor;
- programarea antrenamentelor;
- analiza rezultatelor obtinute de sportivi;
- prelucrarea datelor pentru obtinerea unor indicatori statistici, etc(Nicu,A.,1993)

Simularea pe calculator in ramuri de sport al caror continut se preteaza la acest lucru, a devenit deja o practica curenta in antrenamentul sportiv.Evolutia tehnologiei a ajutat evolutia sportului. Aparatele de masurare a tensiunii arteriale, de exemplu, au fost inventate pe parcusul practicarii exercitiilor fizice pentru siguranta sportivului sau a practicantului. Un alt exemplu este apartul de masurat forta loviturilor in cadrul disciplinelor de lupta. Acestea sunt foarte importante pentru creearea planurilor de antrenament. Aceste dispozitiv masoara forta loviturii, timpul de reactie, retine "recordurile", care pot fi comparate apoi cu bareme pentru a sti nivelul de pregatire al sportivului.

Tot in cadrul sporturilor de lupta, alte aparaturi sunt simulatori robotizati care sunt setati ca sa execute diferite lovituri, variind viteza de executie si forta de lovire.Putem aminti si aparaturile folosite in fitness si culturism cum ar fi bicicletele si benzile pentru cardiocare, au facut alergatul si mersul cu bicicleta sa fie mai accesibil in spasiu inchis. Acestea sunt dotate cu programe care se seteaza dificultatea, tensiunea dorita pentru antrenament, etc. Aceste aparate la prima vedere sunt niste aparate simple, dar sunt intru totul computerizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.