Evolutia casatoriei si familiei in istoria dreptului romanesc

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.63 / 10
Downloads: 2
Autor: Simona Mungiu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Casatoria ca institutie a aparut cu mult inaintea crestinismului, jucand un rol crucial din punct de vedere social si economic din timpuri imemoriale. Casatoria comuniune de viata si de iubire este un bun autentic al umanitatii. Casatoria este unul din evenimentele de seama din viata oamenilor. Casatoria este o uniune liber consimtita, cu scopul de a forma o familie.Familia este considerata ca fiind temelia societatii.
Ea devine apoi element de stabilitate sociala, deoarece relatiile din cadrul ei dau tonul relatiilor din societate.Numele de familie vine din famulus ("sevitor"), care inseamna potrivit "Dictionarului etimologic al limbii latine", "ansamblul sclavilor si al servitorilor ce traiau sub acelasi acoperis". Familia ajunge sa cuprinda agnati, rudele pe cale paterna, cognati, rudele pe latura materna, devenind in cele din urma gens (comunitate formata din rudele de acelasi sange). Familia, ca nucleu social, inregistreaza o evolutie continua, existand in forme diferite de-a lungul istoriei.

Reglementarea situatiei familiei, prin cutume sau prin legi scrise, este una dintre cele mai vechi preocupari ale comunitatilor umane. La toate popoarele vechi se intalnesc reguli privind imprejurari dintre cele mai diverse. Celtii, de pilda, aveau o situatie aparte a familiei: femeia celta avea dreptul de a-si alege singura sotul.La gali, fiecare dintre soti trebuia sa contribuie cu mijloace proprii la formarea averii. In Galia, divortul se obtinea daca barbatul comisese un adulter sau daca femeia savarsise acte de injurii de o gravitate extraordinara la adresa barbatului.

La romani, in vremea imperiului, are loc procesul de slabire a puterii paterne: patria potestas, puterea deplina a tatalui asupra copiilor lui, devine desueta si la fel puterea asupra sotiei, care pana atunci era tratata ca una dintre fiicele sale (loco filiae). Tatal familiei nu mai putea abandona copiii, prin vanzare ca sclavi, iar pe vremea lui Hadrian un tata este pedepsit cu deportarea pentru ca si-ar fi ucis fiul in timpul unei vanatori. Contractul de casatorie avea loc dupa sacrificii de animale facute zeilor.La germani, casatoria se desfasura dupa reguli strict controlate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.