Evolutia comportamentului organizational

Trimis la data: 2009-10-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 212
Autor: Rahela Dumitru
Dimensiune: 19kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comportamentul organizational ca set de fenomene a existat chiar si la inceputul istoriei,cand oamenii au mers impreuna pentru a desfasura activitati organizate.Comportamentul organizational ca domeniu de studiu si ca o comunitate de grupuri cu interese comune este de data mai recenta.
Pana la inceputul anilor 1940 studierea organizatiilor a fost aproape in exclusivitate domeniul disciplinei numite Management.Fenomenele de comportament organizational au constituit obiectul interesului acestei discipline,dar Managementul s-a concentrat mai ales pe structura formala a organizatiilor - liniile de autoritate,relatiile de responsabilitate,partile componente ale firmei si cum pot fi ele unite.
Organizatiile erau masini sociale si Managementul era disciplina destinata intelegerii problemelor ingineresti legate de proiectarea si mentinerea masinii in cea mai buna stare de functionare.Proiectarea trebuia sa determine si cat de eficienta ar fi putut sa fie masina.
Oamenii care se preocupau de studierea Managementului erau managerii.Ei schitau din experienta si observatiile lor cateva idei despre principiile fundamentale,universal aplicabile,ale organizarii.

Contactele lor cu cei din mediul academic erau minime,mai ales pentru ca acestia,cu cateva exceptii,nu erau interesati in studierea Managementului.Principiile Managementului au condus la unele dezvoltari despre comportamentul uman.Acestea,totusi,erau cele derivate dintr-o corectare intamplatoare a comportamentului.Din lucrarile celor care au scris despre management se poate trage concluzia ca ei erau de parere ca in organizatii comportamentul ar fi rational,bazat pe motive economice si influentat de relatiile de autoritate dintre superior si subordonat.

Dincolo de aceasta,oamenii erau doar parti ale masinii-organizatie.Comportamentul organizational ar fi putut sa devina mai eficient prin aplicarea convenabila a principiilor ingineriei.
Teoreticienii si practicienii managementului au fost tot timpul interesati si preocupati de comportamentul indivizilor in organizatii.
Prima serioasa contestare a doctrinelor Managementului a venit neasteptat ca un rezultat al celebrelor Studii Hawthorne care au inceput in anii 1920.

Aceste studii au fost initiate in incercarea de a preveni coborarea brusca a nivelului care se producea zilnic in productivitatea muncii.Managementul si conducerea inginereasca au luat in considerare variate metode care sa poata pastra eficienta muncii la un inalt nivel in timpul intrgului schimb.Printre metodele studiate au fost cresterea iluminatului,orarii variate privind orele de munca si de pauza,diferite forme de rasplata incurajatoare,chiar procurarea de sandwichuri pentru acei operatori care se grabeau la lucru fara a- si rezerva timp pentru micul dejun.

Obiectivul initial al acestor studii a fost determinarea efectului pe care il are mediul de lucru asupra productivitatii.Primele incercari ale experimentului privind modificarile mediului de lucru au condus la rezultate dezamagitoare.Cercetatorii au tras concluzia ca experimentele nu au oferit o ocazie favorabila muncii deoarece grupurile de munca experimentala nu au fost separate de celelalte grupuri.De asemenea,cercetatorii au banuit ca nici grupul de supraveghetori,nici operatorii nu au cooperat deplin cu cercetatorii.

Managementul si personalul de cercetare au decis sa continue experimentele,dar de aceasta data grupul experimental a fost despartit de ceilalti muncitori si supraveghetorul obisnuit al grupului experimental a fost temporar inlocuit.Cercetatorul,ignorant al doctrinelor din teoria managementului,a antrenat cooperarea grupului de operatori de sex feminin cerandu-le sfatul si preferintele asupra modului in care sa indeplineasca aceste schimbari experimentale diferite.

La aceste experimente,productivitatea muncii a prezentat cresteri impresionante.Dar aceste cresteri nu au fost strans legate de modificarile legate de cresterea salariului,scurtarea zilei de lucru,marirea perioadei de odihna,buna iluminare sau a suplimentelor de hrana.Din cauza inabilitatii de a interpreta rezultatele,oficialii fabricii (Hawthorne Works Plant of the Western Electric Company din zona Chicago) au solicitat specialistilor in stiinte comportamentale,Elton Mayo si Fritz Roethliberger de la Universitatea Harvard sa studieze aceasta situatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.