Evolutia comunicarii

Trimis la data: 2008-06-07
Materia: Jurnalism
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 4538
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 149kb
Voturi: 171
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuvântul comunicare a devenit un însoţitor al celor mai tulburătoare experimente intelectuale, un concept atrăgator, utilizat cu o frecvenţă de invidiat care poate “înghiţi” orice. “Comunicarea este terenul de întâlnire conceptuală unde se intersectează relaţiile interpersonale şi inovaţiile tehnologice, stimulentele politico-economice şi ambiţiile socoi-culturale, divertismentul uşor şi informaţia serioasă, mediile ambiante locale şi influenţele globale, forma şi conţinutul, substanţa şi stilul” - crede originalul cercetător James Lull.
Orice structură culturală, orice act individual care ţine de comportamentul social implică, într-un sens explicit sau implicit comunicarea. Comunicarea este un proces de transmitere a informaţiilor între indivizi sau grupuri sociale. De aceea, relaţiile umane pot fi interacţiuni comunicaţionale, astfel încat conceptul de comunicare a devenit în epoca noastră, unul universal si larg-cuprinzător, deoarece totul, absolut totul comunică.

La o privire grabită ori superficială, comunicarea este un proces de o complexitate greu de înţeles. Comunicarea umană prin calitatea sa de a implica o relaţie, se manifestă prin doua mari forme:
• Comunicarea directă;
• Comunicare indirectă.

Comunicarea directă presupune prezenţa a doi sau mai mulţi indivizi, în acelaţi spaţiu fizic, indivizi care interacţionează influenţându-se reciproc. Tipul acesta de comunicare se mai numeşte şi comunicare interpersonală. Comunicarea mediată utilizează întotdeauna un suport tehnic şi vizează fie un destinatar individual (telefonul, scrisoarea), fie un destinatar colectiv (afişele electorale, televiziunea, internetul, cărtile, filmele, presa scrisă, radioul) - comunicare de masă.

Mass-media traditionale - presa scrisă, radioul şi televiziunea - care, de obicei, realizează comunicarea mediatică - nu reprezintă decât o componenta esenţială a comunicării mediate sau indirecte. Esenţial în întelegerea comunicării este gradul de cuprindere a conţinutului acestui proces. Un al doilea element, alături de conţinut, poate la fel de important, este contextul comunicării.Transmiterea sau transferul informaţiei de la un participant (emitent) la altul (receptor) are loc prin intermediul unui canal de comunicare (hârtia, pentru presa scrisă, ori undele, pentru radio)

EMIŢĂTOR-------------->CANAL-------------->RECEPTOR
Informaţie Informaţie

În procesul de comunicare urmărim patru scopuri esenţiale:
1. să fim receptaţi (auziţi sau citiţi),
2. să fim înţeleşi,
3. să fim acceptaţi,
4. să provocăm o reactie - o schimbare de comportament sau atitudine.

Comunicarea de masă este orice formă de comunicare în care mesajele, având un caracter public,se adresează unei largi audienţe, într-un mod indirect şi unilateral, utilizându-se o tehnologie de difuzare.Comunicarea de masă se poate defini drept emitere de mesaje prin intermediul unui canal accesibil oricărui receptor, atâta timp cât accesul depinde de instanţa emiţatoare.Mass-media – termen construit de anglosaxoni prin contopirea unui cuvânt latin media (mijloace) şi a unui cuvânt englez mass (cantitate apreciabilă, mare).
Din definirile care au fost atribuite comunicării de masă de catre diverşi cercetatori, se pot reţine câteva accente care evidenţiază mai limpede caracteristicile şi particularitaţile acestui proces:

• publicul este relativ mare,eterogen si anonim,
• efemeritatea relaţiei de comunicare,
• producţia mass-media este asimilată cu producţiile oricăror interprinderi din societate „comunicarea de masă fiind un proces social organizat”,
• produsele industriei comunicaţionale sunt deosebit de scumpe, iar aceste costuri au influenţe (efecte) asupra publicului.
• Simultaneitatea, fiind realizată cu ajutorul tehnicilor performante, implică importante costuri din cauza cărora creaţia individuală este seros limitată,
• Diminuarea rolului jurnalistului datorită faptului că acesta a devenit o simplă componentă a unui proces complex de producţie şi distribuţie din mediile moderne.

Astăzi, studiul rolului mass-media în cadrul societăţii capătă pregnanţă, sociologi, psihologi, ziarişti, lingvişti specializându-se in acest captivant şi nou domeniu, care promite să aibă o tot mai mare pondere în cercetarea contemporană.

Înaintea apariţiei tiparului în societăţile occidentale cara l-au adoptat cu frenezie, ca instrument ce a contribuit substanţial şi profund la evoluţia omenirii, au existat şi alte mijloace de comunicare pe care le urmărim în termeni generali numindu-le principalele etape din istoria comunicării umane.

Din mai multe propuneri de epatizare a evoluţiei comunicării umane, am optat pentru cea operată de Melvin L. DeFleur şi Sandra Ball-Rokeach (din lucrarea Teorii ale comunicării de masă, Iaşi Ed. Polirom, 1999 p.21-38) urmărind în termeni generali cele şase etape, numite de autori şi „epoci”:

1. Epoca semnelor şi semnalelor-unde acum două milioane de ani şi respectiv un milion şi jumătate de ani strămoşi ai noştri au descoperit focul folosit ca semnal şi topoare cioplite din piatră cu care faceau semnele.Semnalele erau de fapt mârâieli,de asemenea era prezent limbajul corpului, semne făcute cu braţele şi mâinile.Mesajele erau deci simple şi transmise într-un ritm lent.

2. Epoca vorbirii şi a limbajului-vorbirea a apărut acum 35000-40000 de ani, iar oamenii care o puteau folosi erau asemănători fizic, celor de astăzi.Sunt opinii că oamenii de Neanderthal au dipărut pentru că nu au putut trece graniţa epocii semnelor si semnalelor.Această epocă se întindepână în anul 5000 î.H.

3. Epoca scrisului:
• Pictograme conventionalizate,
• Scrierea fonetică,
• Importanţa mijloacelor portabile-se remarcă perioada descoperiri, in jurul anului 2500 î. H., papirusului din trestie, de către egipteni, şi a scrieriipe scoarţă de ficus tratată, de către mayaşi.
4.Epoca tiparului:
a) Presa şi caracterul mobil:

Prima carte din lumea fost Diamond Sutra, în China, în anul 868 d.H.În 953 d.H., operele lui Confucius sunt imprimate pe plăci de lemn gravate în relief.Apoi în 1038, chinezul Pi Shang inventează tipografia în care fiecare semn apare în relief pe un suport.Caracterele descoperite de Gutenberg după mai multe experienţe, vreme de 20 de ani, au fost unice;el a realizat o ştanţă de oţel pentru fiecare literă, apoi a ştanţat imaginile literelor intr-un metal mai moale (alamă), in jurul acestor imprimări a făcut matriţe din lut, iar în ele a turnat plumb topit, obtinând pentru fiecare literă, mulajul ei.

b) Răspândirea educaţiei:
Secolul următor descoperirii lui Gutenberg a fost marcat de febra apariţiei cărţilor în toate limbile europene, care puteau fi citite doar de cei ce ştiau carte.Tot î secolul al-16-lea se naşte şi ideea presei.

5.Epoca mijloacelor comunicării de masă:
Mijloacele comunicării de masă au accelerat ritmul vieţii umane, de astfel şi comunicarea.Presa de masă, cinematograful, radioul şi televiyiunea au produs mutaţii culturale, sociale, politice şi economice de o complexitte cate constituie obiectul de interes pentru numeroase studii.În anii 70 televiziunea a atins nivelul de saturaţie, iar radioul acelasi nivel cu un deceniu şi jumătate mai înainte.

6.Epoca mijloacelor de comunicare computerizate:
Multiplicarea computerelor pe întreg globul a făcut să se vorbească de multă vreme, despre o „societate a informatiilor”.

ZVONURILE
Sunt opinii care susţin că zvonurile reprezintă cel mai vechi mijloc de informare în lume.Din majoritatea definiţiilor care au avut ca obiect zvonul, s-au evidenţiat patru caracteristici esenţiale ale acestuia:
1. obiectul zvonului îl constituie un eveniment recent (actual) de interes public,
2. zvonul este colporat din om în om, de obicei pe cale orala,
3. destinaţia principală a zvonului este aceea de a fi crezut,
4. imposibilitatea verificării datelor furnizate de zvon.

ZIARELE
Au preluat elemente culturale specifoce epocilor istorice care le-au premers, începând cu cele mai vechi.Ca orice nou mijloc apărut, ziarul nu a omis nimic din ceea ce îi putea servi dezvoltarea şi evoluţia.Memoria culurală a omenirii a slujit şi slujeşte în continuare proceselor de comunicare oricare ar fi acestea.Întâiele peridice (anuale) au fost almanahurile iar în 1448, la Mainy, s-a tipărit primul calendar.

Sistemul de pştă a apărut pe teritoriul Franţei în 1464, iar în Anglia în 1478.Dacă în Occident calul era esenţial pentru a acoperi distanţele, în lumea musulmană a fost folosit dromaderul, iar apoi porumbelul.

RADIOUL
Istoriografiile radioului sunt numeroase.Ca de multe ori în acest domeniu, ele au căutat să stabilească cui îi aparţine intr-adevăr paternitatea invenţiei.Astfel, marile enciclopedii atrbuie acestmerit la cinci inventatori.Hertz este părintele radioului, după Lexicon der Deutschen Buchgemeinschaft;pentru Malaia Sovietskaia Entsiklopedia, el este Popov.Nuova Enciclopedia Sonzogno păstreză primul loc, evident, pentru Marconi.Le Larouse universel il citează pe Marconi
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.