Evolutia contabilitatii si principiile contabile in Romania

Trimis la data: 2018-05-24 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: rozalia Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
CUPRINS

Capitolul I - Evolutia contabilitatii si a raportarilor financiare in Romania
1.1. Scurt istoric al evolutiei reglementarilor contabile dupa 1990
1.2. Introducerea normelor IAS si IFRS in Romania
1.3. Utilizatorii situatiilor fiananciare
1.4. Obiectivele situatiilor fianciare
Capitolul II - Principii contabile explicite din normele romanesti
2.1. Principiul continuitatii activitatii
2.2. Principiul permanentei metodelor
2.3. Principiul prudentei
2.4. Principiul contabilitatii de angajamente
2.5. Principiul intangibilitatii
2.6. Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de pasiv
2.7. Principiul necompensarii
2.8. Principiul privind contabilizarea si prezentarea elementelor din situatiile financiare tinand cont de fondul economic al tranzactiilor
2.9. Principiul costului istoric
2.10. Principiul pragului de semnificatie
Bibliografie

CAPITOLUL 1
EVOLUTIA CONTABILITATII SI A
RAPORTARILOR FINANCIARE IN ROMANIA

1.1. Scurt istoric al evolutiei reglementarilor contabile dupa 1990

Inainte de anul 1990 sistemul contabil din Romania purta amprenta celui sovietic, preluand putine elemente de la alte state ale lumii.

Miscarea sociala si politica din anul 1989 a determinat modificari importante ale vietii economice din tara noastra, ceea ce a condus la adoptarea in anii urmatori a unui nou sistem de contabilitate.
Initial, acesta a avut la baza Legea contabilitatii nr. 82/1991, iar ulterior cadrul legal in domeniul contabil s-a completat cu directivele europene (in special Directiva a IV-a europeana) precum si cu unele norme internationale, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE in anul 2007.

Pana in anul 2000 aceste norme internationale au fost elaborate de un organism international specializat denumit IASC (International Accounting Standards Committee) si purtau denumirea de norme IAS (International Accounting Standards), iar cele elaborate dupa anul 2000 de IASB (International Accounting Standards Board) se numesc norme IFRS (International Financial Reporting Standards).

Un rol important in sistemul contabil romanesc de dupa 1990, pe langa normele interne si internationale in domeniu, l-au avut si practicile contabile romanesti.

1.2. Introducerea normelor IAS si IFRS in Romania

Asa cum am aratat prin IAS intelegem normele contabile internationale elaborate inainte de anul 2000, iar prin IFRS normele contabile internationale elaborate dupa anul 2000.

In vederea armonizarii contabilitatii romanesti cu normele internationale s-a emis, mai intai, ordinul ministrului finantelor nr. 403/1999 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele de Contabilitate Internationale (IAS).

Reglementarile contabile armonizate cu IAS, prevazute in acest ordin, erau obligatorii pentru situatiile financiare ale anului 1999, in cazul unui esantion de 13 societati comerciale cotate la Bursa de Valori si de intreprinderi de interes national.

In anul 2001 se abroga OMF 403/1999 care este inlocuit de OMFP 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele de Contabilitate Internationale.

Acest ordin prevede ca reglementarile sale privind normele internationale, se aplica situatiilor financiare incepand cu anul 2000, de catre societatile comerciale cotate la Bursa de Valori Bucuresti, de unele regii autonome, companii si societati nationale, alte intreprinderi de interes national si de unele societati ce opereaza pe piata de capital.
Pentru evitarea confuziilor, in ordin se da si lista acestor firme, unde gasim 72 de intreprinderi cotate la Bursa de Valori Bucuresti, 20 de societati nationale si companii nationale si 105 firme cotate pe piata RASDAQ.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.