Evolutia gandirii politice

Trimis la data: 2014-03-24
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 116
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Onicova irina
Dimensiune: 908kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru inceput sa ne punem intrebarea: ce subintelegem noi prin notiunea de idee ? De mentionat ca notiunea de idee a fost inaintata de catre filozofii greci. In general aceasta este forma de intelegere in gind a fenomenelor realitatii obiective. Privitor la ideile politice - forma interpretarii in gind a realitatii politice.
Sorgintii ideologici ai gindirii politice contemporane isi au inceputul in interpretarile si conceptiile ginditorilor antichitatii.
Este unanim recunoscut ca ideile joaca un rol hotaritor in evolutia societatii. Ideile generate de mintea omului sunt in stare sa conduca cu actiunile omului si cu modernizarea societatii. Putem afirma cu certitudine ca politica poate fi privita drept totalitate de idei.
Intre trecut, prezent si viitor este o legatura strinsa. Din aceste considerente, pentru a cunoaste realitatea politica, a fi in stare sa facem o previziune a schimbarilor si dezvoltarii ei, este necesar ca noi sa cunoastem, in primul rind, ideile care au stat in trecut la baza transformarilor, evolutiei societatii.

Anume cunoasterea ideilor politice si ne va da posibilitate sa patrundem in esenta fenomenului social complex - politica.
Geneza si dezvoltarea ideilor politice a fost generata, in primul rind, de divizarea sociala a societatii ce a dus la aparitia diferitor grupuri si paturi sociale cu interese social-economice, politice contradictorii. Anume aceste dezacorduri sociale si au servit drept catalizator al dezvoltarii gindirii politice, la aparitia politicii. Dar au supravietuit numai acele invataturi, conceptii , teorii si doctrine politice care au fost apreciate de oameni, de societate.

Acele care intr-o masura sau alta exprimau interesele maselor largi de oameni.Ideile politice isi croiau cale istorica in lupte politice dure, care generau discutii aprinse in societate si care, in ultima instanta, dadeau nastere la doctrinele si teoriile politice.Istoria a demonstrat ca fiecare grup social incerca in mod teoretic sa-si exprime pozitia sa fata de structura orinduirii statale, formele puterii, incercind sa influenteze constiinta de masa a populatiei, politica statului si legislatorul cu scopul de adopta acele legi pe care le considerau mai avantajoase pentru apararea intereselor sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.